Έρχονται αλλαγές στο πέναλτι 12% - Ορίζοντας τα 40 χρόνια εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε για τις αλλαγές στο πέναλτι 12% που ισχύει για συνταξιοδότηση στα 63 έτη.

Αρχικά ανέφερε ότι αναμένουν ότι εντός Σεπτεμβρίου θα έχουν την ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη με την οποία θα μπορεί να προσδιοριστεί η διάρκεια των χρόνων εργασίας κατά τα οποία ο πολίτης έχει συνεισφέρει στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων έτσι ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα χωρίς να μειωθεί η σύνταξη του. «Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 έτη χωρίς να υπόκειται σε μείωση

ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο θα συνταξιοδοτηθεί».

Συμπλήρωσε ότι αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 63 έτη, θα μειωθεί η σύναξη του κατά 12%. «Αυτό ισχύει από το 2012. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε και να είναι όπως το 1993 όπου οι πολίτες που εργάζονταν πάνω από 33 χρόνια μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς μείωση, έτσι και τώρα να δούμε πόσα είναι τα χρόνια που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος ώστε να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί χωρίς να μειωθεί η σύνταξη του».

Επεσήμανε ότι δεν θα είναι 33 χρόνια αλλά πολύ περισσότερα καθώς υπάρχουν άλλα δεδομένα σήμερα. «Θα είναι σίγουρα πάνω από 40 χρόνια και θα προσδιοριστεί μέσα από την αναλογιστική μελέτη».

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι αυτό θα το γνωρίζουν μέσα στον Σεπτέμβρη όπου και θα διαμορφωθεί η κυβερνητική πρόταση, θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους μέσα στα πλαίσια του εργατικού συμβουλευτικού σώματος, θα διαμορφωθεί νομοσχέδιο, θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, ανέφερε ότι στην Κύπρο για να αυξηθεί το όριο πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επηρεάζει το συνταξιοδοτικό σύστημα. «Αναμένεται η κατάληξη και τα τελικά συμπεράσματα της απογραφής πληθυσμού από τη Στατιστική Υπηρεσία η οποία θα δώσει ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα και με την πρώτη ανάλυση αυτών των δεδομένων δεν φαίνεται τέτοια προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουμε στα 65 έτη».

Πρόσθεσε ότι κάποιοι εισηγούνται να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση του 12% για συνταξιοδότηση στα 63 έτη, αυτό θα σημαίνει ότι το όριο συνταξιοδότησης μειώνεται στα 63 έτη. «Αυτό θα σημαίνει περισσότεροι συνταξιούχοι σε νεαρότερη ηλικία, άρα αυξημένες εισφορές για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες».

Τέλος, είπε ότι το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων όπως λειτουργεί σήμερα είναι βιώσιμο. «Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να λάβουμε υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές που επισυμβαίνουν όπως η μείωση των γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα