Έρχεται το νάρκοτεστ - Ποια τα επόμενα βήματα

Τέλη του 2017 ή αρχές του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία για το νάρκοτεστ, τον έλεγχο δηλαδή των οδηγών για να φανεί κατά πόσο έχουν κάνει χρήση νακρωτικών, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρατικό χημείο και Αστυνομία προετοιμάζονται ώστε από τεχνικής άποψης αλλά και εκπαίδευσης να είναι έτοιμοι. Μάλιστα, το Κρατικό Χημείο έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά ειδικού μηχανήματος το οποίο θα ανιχνεύει ναρκωτικά επί του δείγματος που θα αποστέλλει η Αστυνομία.

Το μηχάνημα, που χρησιμοποιεί μία εντελώς καινούρια μέθοδο ανίχνευσης

ναρκωτικών, αγοράστηκε για το ποσό των 698.850 ευρώ συν ΦΠΑ.
Απομένει η εκπαίδευση του προσωπικού του Χημείου, ώστε τα’ αποτελέσματα να είναι αποδεκτά ενώπιον δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αναμένεται από την Τροχαία η ανακοίνωση των προσφορών για την αγορά των συσκευών μέσω των οποίων θα γίνεται ο προκαταρκτικός και ο τελικός έλεγχος για ναρκωτικά στους οδηγούς, εντός των επόμενων δύο μηνών.

Μετά την κατακύρωση της προσφοράς θα εκπαιδευτεί το προσωπικό της Τροχαίας στη χρήση του και στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή. Απαιτείται επίσης η δημοσίευση σχετικού διατάγματος από τον υπουργό Συγκοινωνιών για την τυπική εφαρμογή του νάρκοτεστ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο οδηγός θα δίνει δείγμα σάλιου προς εξέταση και αν βγει θετικό, θα καλείται να δώσει νέο δείγμα. Σε περίπτωση που βγει και το νέο θετικό, τότε το δείγμα θ’ αποστέλλεται Κρατικό Χημείο για την τελική ανάλυση.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2016, προβλέπεται ότι το πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει και βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 3,500 ευρώ, σε στέρηση άδειας οδήγησης που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια και σε επιβολή 3 εώς 6 βαθμών ποινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα