Έρχεται νέο μοντέλο για ΦΠΑ στα ακίνητα

Νέο νομοσχέδιο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένο ορισμό ως προς τη γη που προορίζεται προς οικοδόμηση.

Η εν λόγω κατηγορία γης θα υπόκειται σε φορολογία ύψους 19% στη βάση εναρμονιστικής υποχρέωσης της Κύπρου η οποία προέρχεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η StockWatch η Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση εξέτασε τον αναθεωρημένο ορισμό που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο δίνοντας εκ νέου οδηγίες, τόσο στο Υπουργείο όσο και στον σύνδεσμο εγκεκριμένων λογιστών (ΣΕΛΚ) προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασία ώστε να διαμορφωθεί ο ορισμός για την Κύπρο, στη βάση του αντίστοιχου ορισμού που έχει υιοθετήσει η Ολλανδία.

Η νέα αυτή εξέλιξη, έρχεται μετά την αντίθεση του ΣΕΛΚ απέναντι στον ορισμό του Υπουργείου, αλλά και τις αντίστοιχες νομοθεσία της Ολλανδίας και της Λετονίας.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κείμενο που βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ότι εκτός αυξημένης φορολογίας παραμένουν τόσο κτηνοτροφικές όσο και αγροτικές ζώνες, εξαιρουμένων ωστόσο, περιπτώσεων όπου σε αυτές τις περιοχές προωθούνται μεγάλες αναπτύξεις.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, πέραν τούτων, έγιναν διορθώσεις σε θέματα πλειστηριασμών και ενοικίων, χωρίς όμως να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει κατά πόσο ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στα ενοίκια για εμπορικούς σκοπούς θα επιβάλλεται σε καθολική μορφή ή με εξαιρέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα