Έπρεπε ή όχι η Κυβέρνηση να καταθέσει €2,5 δισ. στην ΣΚΤ;

Παραμένει η ανησυχία σε σχέση με το μέλλον του Συνεργατισμού μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης 2,5 δισ. ευρώ από το κράτος στα ταμεία της τράπεζας, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προσέλκυσης επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει το σχήμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η κίνηση της Κυβέρνησης ήταν μια ένεση ρευστότητας που δεν επηρεάζει

τα κεφάλαια του Συνεργατισμού, τα οποία εξάλλου θα κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τον δυνητικό επενδυτή ο οποίος θα μπει στο σχήμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση έγινε λόγω της φημολογίας που είχε αναπτυχθεί και λόγω της ευαισθησίας του κόσμου, καθώς τα γεγονότα του 2013 φέρνουν αναμνήσεις. Επιπλέον, ένας ακόμη στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη δυνατή επιλογή επενδυτή.

Στην παρατήρηση ότι πλέον είναι φανερό πως ευνοείται η επιλογή του διαχωρισμού της τράπεζας και η δημιουργία ενός φορέα με κρατική συμμετοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των ΜΕΔ, ο κος Γιασεμίδης ανέφερε ότι η σκέψη που υπάρχει είναι οι καταθέσεις μαζί με το «καλό μέρος» να μεταφερθούν σε ένα άλλο τραπεζικό ίδρυμα ή άλλον επενδυτή και στον Συνεργατισμό να παραμείνουν τα ακίνητα μαζί με τα «κακά» δάνεια και κάποιες συμμετοχές σε άλλες εταιρίες.

«Είναι στο χέρι της διοίκησης, του φορέα και της Κυβέρνησης, η οποία θα είναι ο κύριος μέτοχος –εκτός κι αν επιλέξει να βάλει επενδυτή στον φορέα- να δώσει τις λύσεις στους δανειολήπτες για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους», ανέφερε.

Τόνισε δε ότι όσο προχωρούμε, το εποπτικό πλαίσιο γίνεται όλο και αυστηρότερο.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει ο κόσμος να είναι αισιόδοξος ή όχι, δεδομένης της ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί, ο κος Γιασσεμίδης απάντησε ότι ο σχεδιασμός υπάρχει, αλλά θα πρέπει να αναμείνουμε να διαφανεί τι θα γίνει με τους εν δυνάμει επενδυτές, αλλά και με τη διαχείριση των ΜΕΔ, η οποία θα αποτελείται από ένα πλέγμα αλλαγής της νομοθεσίας και διαχείρισης του φορέα.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλωνεύτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τη σύνδεση του παρόντος με την κατάσταση που υπήρξε στην Κύπρο κατά τη μεγάλη κρίση και την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, ωστόσο τόνισε ότι εδώ πρόκειται για κάτι μεμονωμένο, καθώς ο συγκεκριμένος κίνδυνος δεν μπορεί να μετατραπεί σε συστημικό, επηρεάζοντας τις άλλες τράπεζες.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι η παρέμβαση της Κυβέρνησης ήταν καίρια και έπρεπε να γίνει», είπε.

Στην παρατήρηση ότι προεκλογικά υπήρχε η τάση να καταστέλλεται κάθε συζήτηση για την κατάσταση στον Συνεργατισμό, ο κος Αλωνεύτης απάντησε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η τράπεζα ήταν σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες τράπεζες όσον αφορά στο θέμα των ΜΕΔ.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, σημείωσε ότι ο Συνεργατισμός χρηματοδοτούσε κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά, και δεδομένου ότι η Βουλή πέρασε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η πρώτη κατοικία μέχρι τα 250 εκ. ευρώ είναι προστατευμένη, σημαίνει ότι η αξία των υποθηκών πάνω σε αυτά τα σπίτια είναι στην πραγματικότητα μηδενική.

«Το πρόβλημα υπήρχε πάντα και ήταν τεράστιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η τράπεζα είχε πρόβλημα με τη ρευστότητά της, ο κος Αλωνευτής απάντησε «προφανώς», με την κίνηση της Κυβέρνησης να έχει τη σημασία της.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έπρεπε, Κυβέρνηση, €25, ΣΚΤ,eprepe, kyvernisi, €25, skt