Επ.Περιβάλλοντος: Προς σωστή κατεύθυνση η αλλαγή τελών κυκλοφορίας

"Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης ν΄αλλάξει τα τέλη κυκλοφορίας και να επιβαρύνει τα πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα", δηλώνει στο ΣΙΓΜΑ, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Βέβαια αυτό το θέμα θα μπει σε διαβούλευση και θα το μελετήσουμε, ενδελεχώς, για να εκφράσουμε απόψεις. Η Κύπρος

έχει ανάγκη και από αυτοκίνητα λιγότερο ή/και καθόλου ρυπογόνα και ένα πιο πράσινο σύστημα φορολόγησης».

Το πρόβλημα ρύπανσης στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρό κυρίως στα κέντρα των πόλεων, επισήμανε η Επίτροπος.

Ευρωπαϊκή μελέτη, πρόσθεσε, διαπιστώνει ότι ένας στους δώδεκα θανάτους στη χώρα μας οφείλεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Συνεχίζει αναφέροντας: «Αυξάνει το κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα».

Στο πλαίσιο επίτευξης των ευρωπαϊκών της στόχων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Επίσης, αποφάσισε αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που εγγράφονται για πρώτη φορά, επιβαρύνοντας αυτά που με ψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερα ηλιακά. Εκ των νέων μέτρων και η παροχή κινήτρων απόσυρσης οχήματος μεγάλης ηλικίας. Οι αλλαγές ετοιμάστηκαν από το Τμήμα Οδικών μεταφορών σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα περιλαμβανομένου του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Ο δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης, Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών έναντι του θερμοκηπίου, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να πλαισιώσουμε αυτή την προσπάθεια και με άλλες πολιτικές και με μέτρα που θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών».

Στόχος, είπε ο κ. Μεσημέρης, να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν σε νέες τεχνολογίες, πιο οικονομικές λύσεις και φιλικές προς το περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα