Επιβεβαίωσε στο ΑΑΑ τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ΕΕ ο DBRS

Στο ΑΑΑ επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση εκδότη της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση εκδότη στο R-1 (υψηλό). Η τάση και στις δύο αξιολογήσεις παραμένει σταθερή, αναφέρει.

Η σταθερή αξιολόγηση, σύμφωνα με τον DBRS, αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η δέσμευση και η ικανότητα των κρατών μελών να υποστηρίξουν την Ένωση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, παρά το αυξανόμενο χρέος και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει

η ΕΕ σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση του χρέους της ΕΕ σε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα του Next Generation EU, πιθανότατα θα δημιουργήσει υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον, αναφέρει ο οίκος. Ωστόσο, η αύξηση του δημοσιονομικού κεφαλαίου, η υποχρέωση των κρατών μελών να χρηματοδοτούν τα συμφωνηθέντα επίπεδα δαπανών, η μελλοντική εισαγωγή νέων ιδίων πόρων της ΕΕ και οι αποπληρωμές από τους δανειολήπτες "θα επιτρέψουν άνετα στην Ένωση να αποπληρώσει το χρέος της", αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι τριβές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια δεν θα εκτροχιάσουν τη συνοχή και τη δέσμευση στις υποχρεώσεις της ΕΕ.

Η βαθμολογία του DBRS υποστηρίζεται από τη φερεγγυότητα των βασικών κρατών μελών της Ένωσης, αναφέρει, την ισχυρή δέσμευσή τους στην ΕΕ και την άνοδο από πολλαπλές πηγές υποστήριξης, ιδιαίτερα κρατών μελών που δεν έχουν βαθμολογηθεί με ΑΑΑ. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επωφελείται από τη συντηρητική δημοσιονομική διαχείριση. Πολλαπλά επίπεδα ρυθμίσεων εξυπηρέτησης χρέους που προστατεύουν τους πιστωτές παραμένουν σε ισχύ, παρά τη σημαντική αύξηση του χρέους μετά την εισαγωγή του προγράμματος Next Generation EU.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η αξιολόγηση της ΕΕ θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αν ένας ή συνδυασμός των ακολούθων παραγόντων πραγματοποιηθούν: μια αξιοσημείωτη επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας ενός μεμονωμένου βασικού μετόχου, ιδίως εάν αντικατοπτρίζει σημαντική αποδυνάμωση της συνοχής των βασικών κρατών μελών ή της ισχύος της πολιτικής τους δέσμευσης στην ΕΕ, αύξηση του αισθήματος κατά της ΕΕ λόγω έλλειψης συνοχής που τελικά οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κινδύνου διάλυσης της ΕΕ ή, αν και απίθανο δεδομένης της σταθερής τάσης της, υποβαθμιστεί η Γερμανία, που βρίσκεται επίσης στο AAA σταθερό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα