Επιβεβαιώνει Κωστρίκη ο Ακιντζί: Δεν έδωσαν επιδημιολ. στοιχεία τα κατεχόμενα

Η Afrika (04.06.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τα σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν σταδιακά και ελεγχόμενα με την λήψη μέτρων για προστασία της υγείας. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε τα δικά της μέτρα, πρέπει πλέον και οι δικοί μας αρμόδιοι στην υγεία να διαπιστώσουν μιαν ώρα αρχύτερα τι είδους ρυθμίσεις προβλέπουν και να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες τους για να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα

σημεία διέλευσης», ανέφερε ο Ακιντζί μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία από το χωριό Λουρουτζίνα.

Υπενθυμίζοντας ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας αξιολόγησε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να ανοίξουν σταδιακά τα σημεία διέλευσης με την λήψη των απαραίτητων μέτρων, ο Ακιντζί είπε το εξής:

«Από την αρχή λέω ότι η υγεία πρέπει να καθορίσει την ρότα σε σχέση με τις πύλες και τις εσωτερικές ρυθμίσεις και ότι η πολιτική πρέπει να την ακολουθήσει. Θεωρώ αχρείαστη και άτοπη την συζήτηση που επιχειρείται να δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να ανοίξει τις πύλες».

Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τους διαβίβασε μια περιεκτική έκθεση με τα επιδημιολογικά της στοιχεία, ο Ακιντζί πρόσθεσε και το εξής:

«Δυστυχώς, παρά τα επίμονα αιτήματά μας, ακόμα δεν διαβιβάστηκε στην "προεδρία της δημοκρατίας" η έκθεση που ζητήσαμε από το "υπουργείο υγείας" και περιέχει τα στοιχεία της "ΤΔΒΚ". Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ολοκληρωθεί μια ώρα αρχύτερα αυτή η έκθεση, τόσο από την άποψη της διεύρυνσης του πλαισίου των διελεύσεων κατά την προσεχή περίοδο όσο και του καλύτερου προγραμματισμού της διαδικασίας».

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο», ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης έκανε αναφορά και στα κρούσματα των κατεχομένων και στη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες μέρες με «εκπροσώπους» της λεγόμενης επιδημιολογικής ομάδας και της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία. 

Ο Κύπριος καθηγητής επανέλαβε ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ενώ είπε ότι προχθές έγιναν μάρτυρες και μιας αποκάλυψης από τους «εκπροσώπους», αφού οι ίδιοι έδωσαν τον αριθμό των μοριακών τεστ σε αναλογία πληθυσμού και αναγκάστηκαν να αναφέρουν ότι ο «πληθυσμός» τους είναι 360.000. 

Μιλώντας χθες στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα», ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιδημιολόγοι νιώθουν ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς και είναι διστακτικοί στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και έχουν μια αλαζονεία στο θέμα αυτό. Μάλιστα, όπως είπε, έκαναν και παρατήρηση γιατί θα ανοίξουμε την Γερμανία. Εκτίμηση του καθηγητή είναι είναι ότι κρατούσαν σιγή ιχθύος με πολιτική γραμμή που τους είχε δοθεί, είπε. 

Διαβάστε επίσης: Κωστρίκης: Σιγή ιχθύος Τ/κ Ειδικών για τον ιό- «Τους δόθηκε πολιτική γραμμή»

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι το κυπριακό πρόβλημα έφτασε πλέον σε σημείο κορεσμού, ο Ακιντζί εξέφρασε και την εξής άποψη:

«Το νησί της Κύπρου έχει την δυνατότητα να φτάσει σε πολύ καλύτερο σημείο μαζί με την λύση.  Με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα συνεχίζει να είναι επιτεύξιμος στόχος η διζωνική ομοσπονδιακή λύση με δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που θα μπορούσαν να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές. Όμως, μέχρι να επιτευχθεί αυτό είναι χρήσιμο να αυξηθεί όσο είναι δυνατόν η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέσω των πυλών.

Όπως είναι γνωστό, το πλαίσιο της συμφωνίας που πετύχαμε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη τις τελευταίες μέρες ήταν ότι από τις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις των Τουρκοκυπρίων εργατών που εργάζονται στον νότο, των μαθητών και όσων τυγχάνουν θεραπείας. Σε αυτό το σημείο, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέφερε ότι θα άρουν τον όρο της καραντίνας των 14 ημερών, ότι θα θέλουν ένα PCR τεστ που έγινε μόνο μία φορά εντός των τελευταίων 72 ωρών και ότι θα διεξάγουν τυχαία τεστ. Και οι δικοί μας αρμόδιοι στον τομέα της υγείας πρέπει να διαπιστώσουν μιαν ώρα αρχύτερα τι είδους ρυθμίσεις προβλέπουν και να ολοκληρώσουν πλέον τις ετοιμασίες τους για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στα σημεία διέλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δοθεί δυνατότητα για ελεγχόμενη και σταδιακή έναρξη των διελεύσεων με λήψη μέτρων για την υγεία […]»

Στις δικές του δηλώσεις, ο λεγόμενος «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λουρουτζίνας, Χασάν Μπαρμπαρός ανέφερε στον Ακιντζί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού λόγω της έλλειψης σημείου διέλευσης προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, παρά την εγγύτητα του χωριού τους «με τον νότο», όπως τις χαρακτήρισε. Είπε ότι γνωρίζουν πως σήμερα δεν είναι δυνατόν να ανοίξει αμέσως ένα σημείο διέλευσης, αλλά κατά την προσεχή περίοδο αναμένουν από τον Ακιντζί να τους βοηθήσει για άρση αυτού του προβλήματος. 

Τατάρ: «Δεν θα πληρώσουν τα λεφτά της καραντίνας οι φοιτητές»

Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, η Güneş (04.06.20) γράφει ότι  ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν ξεχωρίζουν τους φοιτητές που πηγαίνουν στα κατεχόμενα να σπουδάσουν  από τα δικά τους παιδιά και για αυτό δεν θα πληρώσουν χρήματα για να μπουν σε καραντίνα.

Υποστήριξε πως υπήρξε παρεξήγηση αναφορικά με αυτό το θέμα και είπε πως πρέπει να δοθεί προσοχή στις προσκλήσεις που δημιουργούνται. «Δεν διαχωρίζουμε τα δικά μας παιδιά από τα παιδιά που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», είπε.Ο Τατάρ προέβηκε σε αυτές τις δηλώσεις σε συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Απατώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πότε και πως θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, ο Τατάρ  είπε αυτή την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει μονομερώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά. «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται λες και είναι η αρχή και στο βορρά και στον νότο και δεν είναι δυνατό να παραγνωριστεί αυτό το θέμα», είπε. Πρόσθεσε πως το «υπουργείο υγείας, η επιστημονική επιτροπή και οι διακοινοτικές επιτροπές εργάζονται πάνω στο θέμα και ότι δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία διάνοιξης των οδοφραγμάτων. «Αυτό θα αποφασιστεί με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε», είπε.  Πρόσθεσε πως λαμβάνουν υπόψη τους Τουρκοκύπριους εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των ανθρώπων που ζουν στα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε πως το δεύτερο οικονομικό πακέτο, στο πλαίσιο της   λεγόμενης συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, θα ανακοινωθεί  πριν τις 15 Ιουνίου.

Ατακάν: Καταργείται η καραντίνα την 1η Ιουλίου, αλλά θα απαιτείται τεστ PCR από όσους εισέρχονται στα κατεχόμενα

Η Yeni Düzen (04.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών» Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι από την 1η Ιουλίου καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους εισέρχονται στα κατεχόμενα και θα μπορούν να έρχονται τουρίστες, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται στην «χώρα» σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Ατακάν είπε ότι «θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες στα αεροδρόμια και θα ζητείται από τους επιβάτες να υποβάλουν τεστ PCR δύο ή 2+2 ημερών προηγουμένως».

Ο Ατακάν επανάλαβε την άποψη ότι η «κυβέρνηση» της κατοχής διαχειρίστηκε καλά την κρίση της πανδημίας και ότι αυτή η επιτυχία ανήκει ταυτόχρονα και στον «λαό» που εφάρμοσε τους κανόνες.

Υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουνίου μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα «πολίτες» του καθεστώτος που έχουν την μόνιμη κατοικία τους στα κατεχόμενα και τώρα βρίσκονται στο εξωτερικό, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών με τα έξοδα πληρωμένα από το «κράτος». Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν τρεις προγραμματισμένες πτήσεις από την Βρετανία στις 5, 11 και 17 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Είπε ότι πριν το τέλος Ιουνίου προγραμματίζονται τρεις πτήσεις από την Τουρκία και μία από την Βρετανία και ότι από αύριο μέχρι το σαββατοκύριακο θα έρθουν 104 άτομα από την Τουρκία και 168 «πολίτες» με την πρώτη πτήση από την Βρετανία. 

Κανένα  κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα  για 47η μέρα

Η Güneş (04.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 238  εργαστηριακές αναλύσεις για ανίχνευση του ιού Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα νέο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για 47η συνεχόμενη μέρα.

Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 32,466 εργαστηριακές αναλύσεις, είπε ο Πιλλί. Το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εντοπίστηκε στις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 108 άτομα νόσησαν με Covid-19 στα κατεχόμενα, τα 104 από αυτά πήραν εξιτήριο και τα 4 έχασαν την μάχη με την νόσο.

Διαβάστε επίσης: 

Τ/κ εργαζόμενοι ζητούν από αποσχιστικό καθεστώς «να ανοίξει την πόρτα»

 Λ. Κωστρίκης: Οι αφίξεις από την Τουρκία μας αφορούν και θέλουμε εξηγήσεις

Αρνητικά τα τεστ Τ/κ Πύλας - Εμπλέκουν βρετανική Υπ. Αρμοστεία για να περνούν κατεχόμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα