Επίθεση Λ/κα:Τα προσωπικά δεδομένα, το βίντεο σε δίκη & οι ποινές

Σάλος και κατακραυγή. Με δημόσιες τοποθετήσεις πολίτες, αξιωματούχοι, οργανωμένα σύνολα κι όχι μόνο «πυροβολούν» εδώ και 24 ώρες μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με αφορμή το περιβόητο βίντεο που λήφθηκε σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα. Το απείρου κάλλους οπτικοακουστικό υλικό έχει «κατέβει» εδώ και μερικές ώρες από τις ανοικτές ομάδες του Facebook, ωστόσο ακόμη κυκλοφορούν μεμονωμένα αποσπάσματα σε μικρότερες ομάδες και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Θα έλεγε κανείς πως στο εν λόγω

περιστατικό περιπλέκονται πέραν των προφανών προσωπικών δεδομένων κι άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Κοντολογίς, μέσα σε μόλις 10 λεπτά προκύπτουν ζητήματα που άπτονται αστυνομικής διερεύνησης και κατόπιν διερεύνησης ενδεχομένως από τον ίδιο τον Εισαγγελέα. Επιπρόσθετα, προκύπτουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων από την οπτικογράφηση και, εν τέλει, προκύπτει και ζήτημα του συμβάντος στην ολότητά του, το οποίο διαδραματίστηκε με μάρτυρες ανήλικα παιδιά.

Σε ανακοινώσεις έχουν ήδη προβεί για κάποια απ’ αυτά τα ζητήματα, τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ανοικτή γραμμή με τους ανακριτές, εξάλλου, τηρεί από την πρώτη στιγμή η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδοντας οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές εκεί και όπου χρειάζεται.

Πέραν του επίμαχου υλικού (βίντεο), το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των ανακριτών, υλικό για ανάλυση υπάρχει και από τα παρακείμενα κυκλώματα κλειστής παρακολούθησης, το οποίο επίσης τίθεται στο μικροσκόπιο του ΤΑΕ Λάρνακας.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, το ίδιο το θύμα της επίθεσης, η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα ανέφερε ότι προσπάθησε διακριτικά να οπτικογραφήσει το περιστατικό λόγω απουσίας άλλων μαρτύρων. Το έκανε, όπως είπε χαρακτηριστικά, για υπεράσπισή της. Από χθες, έχει αναχθεί στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της οπτικογράφησης σε δημόσιο χώρο χωρίς τη συγκατάθεση προσώπου/προσώπων.

Η τελική απόφαση σαφώς και ανήκει στη Δικαιοσύνη, εκεί δηλαδή όπου θα καταλήξει το συμβάν, ωστόσο μια απλή ανάγνωση του τι μπορεί να γίνει σε τέτοια περίπτωση καθορίζει τρόπον τινά τις γραμμές που υπάρχουν στο περίπλοκο αυτό ζήτημα.

Προσωπικά δεδομένα: Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των τρίτων προσώπων, των τριών γυναικών δηλαδή, θα έλεγε κανείς ότι τοποθετείται στα «κάτω διαζώματα» των αδικημάτων, αν αναλογιστεί κανείς τα υπόλοιπα όσα διαδραματίζονται στο βίντεο, περιλαμβανομένης μεταξύ άλλων της επίθεσης, της εξύβρισης και της ρατσιστικής επίθεσης. 

Το βίντεο ως τεκμήριο: Το βίντεο που βρίσκεται πάνω στο κινητό της Σβετλάνας, όπως αναφέρθηκε, ήδη βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών. Η ίδια, όπως δήλωσε, δεν το έχει διαγράψει, ωστόσο, έχει την πρόθεση να προβεί σ’ αυτή την κίνηση εάν της ζητηθεί από τις Αρχές. Το βίντεο αποτελεί τεκμήριο της υπόθεσης, όπως ειπώθηκε και από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, ενώ σε ενδεχόμενο υπεράσπισης της αλλοδαπής γυναίκας θα αποτελέσει εργαλείο απόδειξης της ρατσιστικής επίθεσης. Ανάμεσα στα διερευνώμενα αδικήματα είναι και αυτό της δημόσιας εξύβρισης και της απειλής.

Ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης: Ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης συγκαταλέγεται στους δημόσιους χώρους που δύναται να είναι και κλειστός και να έχει ελεγχόμενη είσοδο. Είναι σε ευρύτερη ανάγνωση χώρος με ελεύθερη πρόσβαση σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων και τέθηκε σε δημόσια χρήση.

Ρατσιστικός λόγος: Σύμφωνα με τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011, πρόσωπο, το οποίο εκ προθέσεως, είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται ότι το Κόμμα «Εγώ ο Πολίτης» θα προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία του περιστατικού ρατσιστικής επίθεσης που έλαβε χώρα το Σάββατο σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι οι τρεις εμπλεκόμενες στο χθεσινό περιστατικό στη Λάρνακα δεν είναι εκπαιδευτικοί και ούτε έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Υπουργείο, όπως γράφτηκε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Keywords
Τυχαία Θέματα