Επιταχύνεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις πολιτών

Το συντομότερο δυνατό αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή προς συζήτηση το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις συνομιλιών και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης

στις 22/9/2017, αλλά οκτώ μήνες μετά, εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών χωρίς να συζητηθεί ούτε και μια φορά. Παράλληλα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο στάλθηκε από τον Ιωνά Νικολάου στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για μελέτη, σε μια προσπάθεια να επισπευσθεί η διαδικασία ψήφισής του.

Η ηγεσία της Αστυνομίας όπως και η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν κατ’ επανάληψη την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους με στόχο την πρόληψη και διαλεύκανση σοβαρών ποινικών υποθέσεων. Πρόσθετα, το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων θα μπορεί να κατατίθεται στο δικαστήριο και θα αποτελεί μαρτυρικό υλικό εναντίον των κατηγορούμενων. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η Αστυνομία μπορεί να ζητά δυνάμει δικαστικού διατάγματος την αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων υπόπτων. Αυτό που δεν μπορεί να πράξει σήμερα είναι να παρακολουθεί και να καταγράφει είτε τις συνομιλίες τους είτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους.

Ακόμη και η αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων υπόπτων που γίνεται σήμερα –όπου η Αστυνομία ενημερώνεται με ποιους μίλησαν οι ύποπτοι, τι ώρα και πού περίπου βρίσκονταν την ώρα των τηλεφωνημάτων– καθίσταται δύσκολη ή και σχεδόν αδύνατη όταν οι υπόπτοι χρησιμοποιούν κάρτες τηλεφώνου so-easy, των οποίων ο κάτοχος είναι άγνωστος. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αγοραστεί τελευταίας τεχνολογίας τεχνικός εξοπλισμός για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, όπως και ειδικά διαμορφωμένα οχήματα τα οποία θα καταγράφουν συνομιλίες στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως «Ο περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017». Με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθίσταται δυνατή η επέμβαση των ανακριτικών Αρχών, κατόπιν δικαστικού διατάγματος, στο δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα. Δηλαδή, όταν αυτό είναι αναγκαίο προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας (κατασκοπεία, τρομοκρατία) ή την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων όπως είναι ο φόνος εκ προμελέτης, η ανθρωποκτονία, η εμπορία προσώπων, καθώς και τα αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, τα ναρκωτικά, τη διαφθορά και την παραχάραξη νομίσματος ή χαρτονομίσματος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα