Επιστροφή στα σχολεία με rapid τεστ:Για ποιους απαιτείται&ποιοι εξαιρούνται

Πίσω στις σχολικές μονάδες θα βρεθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Δευτέρα, 10 Μαίου. Προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους η διενέργεια rapid τεστ μέσω των κινητών μονάδων σε συγκεκριμένα σχολεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε

οδηγίες του%, το αρμόδιο Υπουργείο ξεκαθαρίζει, για ποιους μαθητές και εκπαιδευτικούς απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ.

Ποιοι πρέπει να προχωρήσουν σε rapid τεστ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών  Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών όπως μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου, προκειμένου να παρουσιαστούν στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης των τάξεων Δ’ μέχρι Στ’ όπως προχωρήσουν σε διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία) στα παιδιά τους πριν την επαναλειτουργία των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλο προσωπικό των σχολείων οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο  rapid test αντιγόνου. Διευκρινίζεται  ότι κατά την επιστροφή τους στα σχολεία οφείλουν να προσκομίσουν  πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος.

Μπορεί να υποβληθούν σε τεστ, που διευκρινίζεται ότι γίνεται με λήψη ρινικού επιχρίσματος, είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες είτε σε εγκεκριμένο ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο, με δικά τους έξοδα.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΠΑΝ: Έτσι θα γίνει η επιστροφή των μαθητών- Ποιο το προαπαιτούμενο

Ποιοι εξαιρούνται

Από την διαδικασία διενέργειας rapid τεστ για τα σχολεία εξαιρούνται:

*Οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 από την Δημοκρατία, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε αδειοδοτημένο εμβόλιο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της τελευταίας δόσης, και

*Οι εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες που έχουν διαγνωστεί θετικοί/ες στην νόσο COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι εξαιρούνται από τη διενέργεια rapid τεστ στα σχολεία

Το πρόγραμμα κινητών μονάδων δειγματοληψίας στα σχολεία

Το πρόγραμμα ελέγχου με κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα συνεχισθεί και στα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές για την εξέταση των μαθητών/ριών και του προσωπικού, σε εβδομαδιαία βάση. 

Με την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα διενεργηθούν, επίσης, έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία) στα παιδιά που φοιτούν στις Δ΄-Στ΄ τάξεις Δημοτικών σχολείων με βάση πρόγραμμα, το οποίο θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα στα σχολεία. Η διενέργεια του τεστ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά παροτρύνονται οι γονείς/κηδεμόνες όπως δίνουν την συγκατάθεσή τους.  

Το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Δείτε τα σημεία που ισχύουν μέχρι 09/05 για μαθητές και εκπαιδευτικούς ΕΔΩ

Πίσω στις σχολικές μονάδες επιστρέφουν και τα παιδιά δημοσίων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων.

Διαβάστε επίσης:

Τι ισχύει για συναθροίσεις σε σπίτια, γάμους και εκδηλώσεις από 10/5

Τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους επιβάτες από τη Δευτέρα

Safe pass: Δείτε αναλυτικά όλα όσα θα ισχύουν από Δευτέρα

Έρευνα Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Πύλη Εμβολιασμού-Πόσα στοίχισε

Keywords
Τυχαία Θέματα