Επιστροφή Αμμ/στου και κυρώσεις στην Τουρκία ζήτησαν ευρωβουλευτές

Την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία με την μορφή κυρώσεων από την Ε.Ε και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, διατράνωσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου τα μέλη της, συζητώντας την έκθεση της αποστολής στην κατεχόμενη πόλη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Cecilia Wikström, αφού ευχαρίστησε θερμώς των αναφέρων Λοΐζο Αυξεντίου, σημείωσε ότι ο χρόνος πιέζει για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Θα πρέπει να βιαστούμε, σημείωσε ο κυρία Wikström διότι

τα παιδιά μεγαλώνουν και οι γενιές φεύγουν, ξεχνώντας πως είναι να ζουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

«Έχουμε ακόμα πρόσφυγες στο κέντρο της Ε.Ε δεν πρέπει να το ξεχνάμε», σημείωσε. Για να προσθέσει ότι υπήρξε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση κατά την επίσκεψη της αποστολής στην Αμμόχωστο τον περασμένο Μάιο.

Όπως ανέφερε η ίδια, η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα της Ε.Ε γι΄αυτό και θα ζητήσει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις από το Σ.Α των Η.Ε προς την Τουρκία στη βάση των ψηφισμάτων 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και "το ψήφισμα 789 (1992).

Η κυρία Wikström, αναφερόμενη προς τον πρόσφυγα από την Αμμόχωστο και αναφέρων του θέματος, Λοΐζο Αυξεντίου, δήλωσε ότι «Δεν θα ξεχάσει κανείς τον διάλογο που είχαμε έξω από το σπίτι σας. Εσείς είστε ο νόμιμος κάτοικος». Ευλογημένη η μέρα που θα φάμε εκεί ένα δείπνο».

Την ίδια ώρα τόνισε ότι «δεν θεωρούμε επιλογή το status quo».

Τον λόγο έλαβαν ακολούθως οι πλείστοι Κύπριοι ευρωβουλευτές. Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Δ. Παπαδάκης ζήτησε όπως προστεθεί στις συστάσεις η παραπομπή του θέματος της Αμμοχώστου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ένα ευρωπαϊκό θέμα για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία ένεκα του αδιεξόδου που παρουσιάζουν οι σχέσεις την με την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου αφού ευχαρίστησε τον Λοΐζο Αυξεντίου τόνισε την ανάγκη το Ευρωκοινοβούλιο να κάνει κάτι παραπάνω και να σταλεί το μήνυμα ότι δεν τελείωσε εδώ η αποστολή της Ε.Ε. με αυτή την επίσκεψη.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, απηύθυνε δυο φορές το ερώτημα προς την πρόεδρο της επιτροπής γιατί θεωρεί ότι ο Τούρκος αξιωματικός δεν άφησε την αποστολή να μπει στην Αμμόχωστο. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση του από την τοποθέτηση τη Κομισιόν περί συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που όπως είπε θέλουμε αλλά αυτή την ώρα δεν συζητάμε για αυτό αλλά για την άμεση επιστροφή τη Αμμόχωστου και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων.

Με την σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, τόνισε ότι έχουμε 200.000 ευρωπαίους πρόσφυγες που ρωτούν «η Ε.Ε τι κάνει για αυτό;». Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής, σημείωσε «βιώσατε το σκληρό πρόσωπο της Τουρκίας με τον Τούρκο διοικητή που δεν σας άφησε να μπείτε στην Αμμόχωστο». Παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή Αναφορών να πείσει ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε.

Με την σειρά της η ευρωβουλευτής Ε. Θεοχάρους ανέφερε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμμοχώστου. Πριν από μερικά χρόνια ανέφερε, οι Τούρκοι συνέλαβαν 4 ευρωβουλευτές «γιατί κάναμε το αυτονόητο να μπούμε στην πόλη».

«Τώρα που το κατάλαβαν όλοι ήρθε η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις και να παραδοθεί άνευ όρων η Αμμόχωστος», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα