Επιστολή ΥΠΕΞ στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δισέλιδη επιστολή, έφυγε το απόγευμα από το Υπουργείο Εξωτερικών, με τελικό παραλήπτη τον Αντόνιο Γκουτέρες. Στηλιτεύεται, με αιχμηρή, γλώσσα η πρόκληση Οκτάι να περπατήσει τα ιερά χώματα της περίκλειστης Αμμοχώστου.

Παράλληλα με το διαχρονικό και ίσως κενό περιεχομένου αίτημα για άρση των παράνομων αυτών ενεργειών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδεικνύει εμμέσως προς τον Γ.Γ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επανέλθει στο ζήτημα, όπως αυτοδεσμεύτηκε στην πρόσφατη απόφαση του, που εκφράστηκε με την σχετική προεδρική δήλωση του σώματος.

Ζητεί δηλαδή ευσχήμως νέα

παρέμβαση του σώματος ή τουλάχιστον νέα υπενθύμιση των σχετικών προς τούτο ψηφισμάτων.

Από την άλλη η θέση της Δημοκρατίας έχει αυτή την περίοδο λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς του σώματος προεδρεύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου, η Ρωσία, που ευλόγως ανησυχεί από τις εξελίξεις.

Διόλου τυχαία ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ενόψει της σημερινής επίσκεψης του στην Αθήνα είπε μεταξύ άλλων ότι η Μόσχα εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την τουρκική ενέργεια, η οποία είναι αντίθετη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κάνει λόγο μάλιστα για πρόσθετες επιπλοκές άρα αναγνωρίζει και άλλες στην προσπάθεια για εποικοδομητικό περιβάλλον επανέναρξης διαλόγου.
  
Η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ έχει σχεδόν κλειδώσει για Δευτέρα ή Τρίτη την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνει στο σπίτι της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Άνευ ατζέντας βεβαίως, θα υποδεχθεί τους δύο η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ, θα κάτσει μαζί τους για λίγο και αμέσως μετά θα αποσυρθεί ώστε να μείνουν μόνοι για ελεύθερη συζήτηση.

Πάντως τις τελευταίες ώρες το Κυπριακό και η κυοφορούμενη επανενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα απασχολούν έντονα Αθήνα και Λευκωσία, που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι αποτελεί μεγάλο κομμάτι της συνολικής εικόνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεσημέρι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο ιδιωτικού γεύματος στην Αθήνα να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τους βηματισμούς τους τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, καθώς η Αθήνα θα κληθεί να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη άτυπη πενταμερή, ενώ θα είναι και σταθμός μιας ενδεχόμενης περιοδείας της κυρίας Λουτ, πριν από την όποια διάσκεψη.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πρότεινε πικνίκ στην περίκλειστη πόλη

Επιστολή Foreign Office για ανησυχίες και αντιδράσεις Βρετανίας για Βαρώσια

Keywords
Τυχαία Θέματα