Επιστολή Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων στον νέο Υπ. Εξωτερικών ΗΒ λόρδο Κάμερον

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου λόρδο Ντέιβιντ Κάμερον για το διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών απηύθυνε η ομογενειακή οργάνωση Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων, δράττοντας την ευκαιρία να υπενθυμίσει την κατάσταση στην Κύπρο.

«Σας βλέπουμε ως φίλο της Κύπρου, η οποία αναζητά επανένωση και μια δίκαιη λύση μετά από 49 μακριά χρόνια

παράνομης κατοχής», σημειώνεται στην επιστολή.

Γίνεται στη συνέχεια αναφορά στη στρατηγική σημασία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ιδίως στο πλαίσιο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τις οποίες ως Πρωθυπουργός ο λόρδος Κάμερον είχε παραχωρήσει στη Γαλλία για επιχειρήσεις κατά του ISIS.

Επισημαίνεται πως η Κύπρος, «χώρα μέλος της Κοινοπολιτείας και η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη», έχει στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και πως η κυπριακή διασπορά κατέχει σημαντικές θέσεις σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς στη Βρετανία.

Αφού επισημαίνονται οι συνεχείς απειλές από την κατοχική δύναμη, οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να στηρίζει το διεθνές δίκαιο, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να υποστηρίζει σταθερά πως μια λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που θα εκτροχιάσουν τα σχέδια της Τουρκίας για αρπαγή γης».

Ως εγγυήτρια δύναμη και προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζει η επιστολή, αναμένεται από τη Βρετανία να υποστηρίξει μία δίκαιη και μόνιμη λύση, η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και των παράνομων εποίκων.

Κάνοντας λόγο για την πιθανότητα μιας εμπορικής πολιτικής μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας «που δε θα ανταμείβει καθεστώτα που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε θα τα προμηθεύει με οπλισμό», τα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων επισημαίνουν στον λόρδο Κάμερον:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία μοναδική ευκαιρία να αντιταχθεί στον Ερντογάν και να εκθέσει τον πραγματικό κίνδυνο που συνιστά τόσο για το λαό του όσο και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Η Κύπρος είναι κεντρική στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε την κυριαρχία μας».

Η επιστολή κλείνει με αίτημα ανάληψης της πρωτοβουλίας από τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου προς την κατεύθυνση προώθησης της ειρήνης μέσω νέων διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία λειτουργική λύση για μία «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ» (sic).

Τα συνυπογράφοντα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Ελίσσα Έλληνα, Αντώνης Σαββίδης, Ηλίας Δινένης, Σπύρος Παπαχαραλάμπους και Σπύρος Νεοφύτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα