Επιστολή προς Σούνακ από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ για Κυπριακό

Να αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου με τα ίδια κριτήρια που έχει αντιμετωπίσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, προτρέπει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με επιστολή που επιδόθηκε μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη μαύρη επέτειο του Ιουλίου του 1974.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, ο οποίος υπογράφει

την επιστολή, καλεί επίσης τον κ. Σούνακ να παροτρύνει την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, εντός της συμφωνημένης βάσης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Η επιστολή σημειώνει τη θέση αρχών υπέρ του διεθνούς δικαίου που τηρεί η βρετανική κυβέρνηση στο θέμα της Ουκρανίας, ζητώντας κατά τρόπο παρόμοιο «να μην ανταμειφθεί η Τουρκία για τη 49χρονη βίαιη εδαφική επιθετικότητα κατά της Κύπρου και του λαού της».

Χαιρετίζει δε τη δέσμευση που έδωσε ο ίδιος ο κ. Σούνακ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μετά από την εκλογή του το Φεβρουάριο για βρετανική στήριξη της διαδικασίας λύσης «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Η επιστολή παραθέτει επίσης συνοπτικά ένα ιστορικό πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, παρανομιών και δηλώσεων που ευθύνονται για το μέχρι τώρα τέλμα ως προς τις διαπραγματεύσεις.

«Ενώ αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τις πολλές επείγουσες υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή σας, παρόλα αυτά σας καλούμε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας και σε αυτή τη στιγμή καμπής για την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο να αξιοποιήσετε την επιρροή σας για να συνεχίσουν να ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του ΗΒ και της Κύπρου, να προτρέψετε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσετε έναν αντίκτυπο με διάρκεια ως προς την επανένωση της Κύπρου», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Καραολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα