Επιστολή Κομισιόν σε Κυπριακή Αδελφότητα Λονδίνου για στήριξη λύσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος και ενθαρρύνει τις προσπάθειες για μία γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή εκ μέρος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς την ηγεσία της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας του Λονδίνου.

Οι κ.κ. Αντώνης Γερολέμου και Ανδρέας Καραολής είχαν αποστείλει στην Πρόεδρο της Κομισιόν το ψήφισμα της ετήσιας γενικής

συνέλευσης της Αδελφότητας της 1ης Μαρτίου αναφορικά με τα δίκαια της Κύπρου και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Μία συνολική λύση θα ήταν ωφέλιμη για την Κύπρο και για την ΕΕ, καθώς και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει η επιστολή από την Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «στηρίζει πλήρως» τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των μερών να επιτύχουν μία λύση βασισμένη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως εκτίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενη στο ρόλο της Τουρκίας, η υπογράφουσα την επιστολή επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Μέρι ΜακΚάρθι, παραπέμπει στην υιοθέτηση το Νοέμβριο του 2019 από το Συμβούλιο της ΕΕ ενός πλαισίου περιοριστικών μέτρων κατά της Άγκυρας εξαιτίας των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλαίσιο, σημειώνεται, επιτρέπει την υποβολή αίτησης για απαγόρευση ταξιδίων και για πάγωμα περιουσίας ατόμων ή συλλογικοτήτων. Η κα ΜακΚάρθι συμπληρώνει ότι το Φεβρουάριο του 2020 δύο πρόσωπα τέθηκαν υπό περιοριστικά μέτρα.

Τονίζεται επίσης στην επιστολή της ΕΕ ότι «το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των Κρατών Μελών επί των θαλασσίων ζωνών τους, περιλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από νησιά, πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Καλούνται δε με την επιστολή όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να τηρούν αυτές τις αρχές και «να απέχουν από οποιεσδήποτε δραστηριότητες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνει την επιστολή προς την ηγεσία της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας με τη διαβεβαίωση πως η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο στενά με σκοπό να συνεισφέρει σε μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα