Επιστολή ΔΝΤ: Πειραματόζωο η Ελλάδα με το μνημόνιο

Το πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα ήταν μη ρεαλιστικό και η βαθιά ύφεση που αυτό θα επέφερε ήταν νομοτελειακό σενάριο, όπως προκύπτει από εμπιστευτική επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας.

Αποστολέας αυτής, ο πρώην επικεφαλής αναλυτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ενώ ως παραλήπτης εμφανίζεται ο τότε επικεφαλής του ελληνικού

προγράμματος από πλευράς ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2010.

Οι προειδοποιήσεις εν τέλει, έπεσαν στο κενό, αφού η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου με τις εν λόγω «κακές παραδοχές» φαίνεται ότι στοίχισε στην Ελλάδα τουλάχιστον μια επταετία ύφεσης, παρατεταμένη πολιτική, οικονομική αλλά και κοινωνική αβεβαιότητα, ένα PSI, καθώς και άλλα δύο μνημονιακά πακέτα, με το φάντασμα του Grexit να επανέρχεται σταδιακά στον ελληνικό ουρανό.

Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτέλεσε εν πολλοίς ένα είδος «πειραματόζωου», χωρίς σαφές σχέδιο, με επισφαλή μέτρα, που εξ αρχής ήταν γνωστό ότι ήταν εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα πετύχουν τον αρχικό σκοπό τους.

Στην εν λόγω επιστολή, ο Μπλανσάρ αναφέρει στον Τόμσεν ότι εκείνο που καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία είναι ότι μια δημοσιονομική προσαρμογή αθροιστικού χαρακτήρα της τάξεως του 16%, σε μια τέτοια τεταμένη περίοδο, αλλά και με τόσο εμπροστοβαρή προσαρμογή, δεν έχει ποτέ επιτευχθεί. Την ίδια ώρα, ο οικονομολόγος προειδοποιούσε για τον άμεσο εκτροχιασμό του προγράμματος, ακόμα και στην περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν εφαρμόζονταν πιστά και κατά γράμμα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, η συγκεκριμένη επιστολή παρουσιάστηκε από τον Πολ Μπλουστάιν στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ημερίδας επί οικονομικών θεμάτων του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Μπλουστάιν επικεντρώθηκε στο γεγονός πως στην εν λόγω επιστολή, ο Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα «μπορεί να πάει στραβά», παρά την πιστή εφαρμογή του προγράμματος.

Εξάλλου, όπως είχε ανακοινώσει και ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας παράμετρος. Ωστόσο, ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, κόβοντας κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, ελάφρυνσης, ακόμα και κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Όπως σχολιάζει σήμερα ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, δεν είναι ο ίδιος που έκανε τη διαρροή, ωστόσο εκφράζει την ευχαρίστησή του που η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει, ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μη ξεκάθαρο και μη ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδό της από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα