Επιστολή Αναστασιάδη σε Γιούνκερ για απελευθέρωση βίζας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθαρίζοντας τα επίμαχα για την Κύπρο σημεία σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόοους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί της φιλελευθεροποίησης η πλήρης και αποτελεσματική

εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη έναντι και της Κύπρου και να υπάρξει η απαιτούμενη αποτελεσματική συνεργασία.

Η Κυβέρνηση θα εργαστεί με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε συνέχεια της πρώτης ανάγνωσης της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δεν δεσμεύει σε καμιά περίπτωση το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, στην επιστολή του αναφέρεται στο περιεχόμενο της εν λόγω αξιολόγησης και παρουσιάζει κάποια θέματα, για τα οποία εμείς θεωρούμε ότι η αξιολόγηση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση πραγμάτων και θέτει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση της Επιτροπής σε επίπεδο τεχνοκρατών ξεκινά στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο όλα τα κράτη μέλη θα αναφερθούν στη δική τους ανάγνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής και θα λάβουν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η συζήτηση.

Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε, επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, έχουμε ενώπιον μας εναλλακτικά σενάρια και αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης και της κατάστασης πραγμάτων θα τοποθετηθούμε.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα ψάξει συμμαχίες, στην περίπτωση, που δεν υιοθετηθούν οι δικές της θέσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα