Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν, η αναχώρηση του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί για Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού τουρισμού ότι τα έσοδα του τουρισμού για το 2016 θα αυξηθούν, η ανατροπή τρακτέρ που είχε ως

αποτέλεσμα τον θάνατο 71χρονου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με το βασικό μισθό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Τα μπράβο στο νότο προκάλεσαν αντιδράσεις στους υποστηρικτές του στάτους κβο” γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με τη συμπεριφορά του προκάλεσε τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του στάτους κβο. Σημειώνεται ότι αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τη μια επαινεί τον Ακιντζί και από την άλλη κατηγορεί την Τουρκία, χωρίς ο Ακιντζί να αντιδρά. Γράφει ακόμα ότι τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ατόμων. Αλλού αναφέρει ότι τη μάχη με τον καρκίνο έχασε ο Ιμπραχίμ Τουργκάνερ, γνωστός φαρμακοποιός στα κατεχόμενα αλλά και σύγαμπρος του πρώην “πρωθυπουργού” Ιρσέν Κιουτσιούκ .

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Μειωμένη η καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων” γράφει ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με το κατώτατο όριο μισθού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν των καθημερινών τους αναγκών, αφού λόγω της ακρίβειας των προϊόντων αλλά και της κρίσης στη συναλλαγματική αξία δυσκολεύονται να αγοράσουν τα απαραίτητα καθημερινά προϊόντα. Γράφει ακόμα ότι, ο “πρόεδρος” του λεγόμενου συνδέσμου ιατρικού τουρισμού Αχμέτ Σαβασάν σε δηλώσεις αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης του ιατρικού τουρισμού με εκστρατείες. Αναφορά γίνεται και στο θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του ο 71χρονος Γιλμάζ Καμπαράν, ο οποίος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Πνιγμένοι στα χρέη οι γεωργοί” γράφει ότι καμιά υπόσχεση της λεγόμενης κυβέρνησης προς τους γεωργούς δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να γιορτάζουν το μπαϊράμι χωρίς να έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους που ανέρχονται στα 62 εκατ. Τουρκικές λίρες (18 εκατ. Ευρώ). Αλλού αναφέρει στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις διαπραγματεύσεις. Αναφορά γίνεται και στις περιφερειακές εκλογές, στην Καταλονία τα επίσημα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ο Κέρι έρχεται στην Κύπρο” γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται το Νοέμβριο να έχει σειρά επαφών σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φαίζ Σουτσούογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα έσοδα από του τουρισμό θα αυξηθούν κατά το 2016 και είπε ακόμα ότι το “υπουργείο” του θα προβεί σε μια σειρά από εκστρατείες στο εξωτερικό με στόχο το τουριστικό προϊόν των κατεχομένων. Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στην Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Έσοδα από την ανώτατη εκπαίδευση ύψους 1,8 εκατ. Τουρκικών λιρών εντός ενός έτους” γράφει ότι σύμφωνα με την οικονομική έκθεση των κατεχομένων για το έτος 2014, κατά το έτος 2014 οι πολιτικές του λεγόμενου υπουργείου παιδείας απέδωσαν καρπούς αφού κατά το έτος αυτό φοίτησαν σε παράνομα πανεπιστήμια πέραν των 75 χιλιάδων φοιτητών με αποτέλεσμα να υπάρξουν έσοδα μισού εκατ. Ευρώ. Γράφει ακόμα ότι ο 71χρονος Γιλμάζ Καμπαράν βρήκε τραγικό θάνατο όταν το τρακτέρ που οδηγούσε αναποδογυρίστηκε καταπλακώνοντας τον. Αλλού γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμιά ενημέρωση σχετικά με το θέμα της εύρεσης δυναμίτη σε σκυβαλοδοχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα