Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η ανάγνωση του “κυβερνητικού” προγράμματος ΡΤΚ – ΚΕΕ χθες στη “βουλή” με τις ευρείες αλλαγές σε όλους τους τομείς και τις αναφορές στο Κυπριακό κυριαρχεί στο τ/κ Τύπο σήμερα. Αναφορές γίνονται επίσης σε ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο με συλλήψεις για τροχαία, βιασμούς και καβγάδες, αλλά και τη διακοπή της παροχής νερού σε κατεχόμενη κοινότητα από τον στρατό και το μουσείο μινιατούρων

στην κατεχόμενη Ακανθού.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Ο διοικητής έκοψε το νερό”, γράφει ότι ένταση έχει προκύψει μεταξύ του χωριού Άρσος και του τοπικού στρατού καθώς ο διοικητής της μονάδας έκλεισε για δύο μήνες τη βάνα από την οποία αντλεί νερό το χωριό εδώ και 40 χρόνια με το αιτιολογικό ότι ο στρατός δεν μπορεί να μείνει χωρίς νερό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι για το θάνατο του 15χρονου στην Αμμόχωστου από ηλεκτροπληξία συνελήφθη ο θείος του. Αλλού αναφέρει ότι στο Σουρούτς δολοφονήθηκαν δύο αστυνομικοί και αυτό φορτώθηκε το ΡΚΚ.

Με τίτλο “Στόχος, ριζικές μεταρρυθμίσεις”, η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), αναφέρεται στο “κυβερνητικό” πρόγραμμα που αναγνώσθηκε χθες στη “βουλή” και αφορά ριζικές αλλαγές στην παιδεία, την υγεία, τη γεωργία, τον τουρισμό, την οικονομία και την πολιτική, μέχρι και την “αστυνομία”, η οποία προβλέπεται να υπαχθεί στην πολιτική ηγεσία εντός ενός έτους. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου γίνεται αναφορά στην κηδεία χθες του 5χρονου Εμρέ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτου που τον παρέσυρε με το ποδήλατό του. Ο οδηγός του οχήματος τελεί υπό κράτηση για δύο ημέρες.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Στόχος μεταρρύθμιση σε κάθε τομέα”, αναφέρεται στο “κυβερνητικό” πρόγραμμα και στις δηλώσεις του “πρωθυπουργού” Καλιοντζού ότι πρόκειται για μια “κυβέρνηση” ευρείας αποδοχής. Αλλού γράφει ότι δύο άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση αποδεχόμενοι ότι προσπάθησαν να βιάσουν Ρωσσίδες που πήραν με ωτοστόπ στο αυτοκίνητό τους και το αδίκημα αποδείχθηκε καθώς το είχαν καταγράψει στα κινητά τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου που ευθύνεται για το θάνατο του 5χρονου Εμρέ τέθηκε υπό διήμερη κράτηση.

Με τίτλο “Κυβέρνηση μεταρρύθμισης”, η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) γράφει ότι το “κυβερνητικό” πρόγραμμα που αναγνώσθηκε χθες στη “βουλή” αποτελείται από 22 κεφάλαια και πως η “κυβέρνηση” ΡΤΚ – ΚΕΕ θα έχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη “βουλή” από το 1975. Αλλού γράφει ότι εγκαινιάσθηκε το μουσείο μινιατούρων στην Ακανθού, το οποίο περιλαμβάνει 15 ιστορικά μνημεία της Κύπρου και στοίχισε 270.000 ΤΛ (περίπου 90.000 ευρώ). Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στις δηλώσεις του στη “βουλή” ο “πρωθυπουργός” Καλιοντζού αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι στόχος είναι να προετοιμασθεί ο λαός για λύση.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Προς μια εκλογική περιφέρεια”, αναφέρεται και αυτή στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το “κυβερνητικό” πρόγραμμα ΡΤΚ – ΚΕΕ το οποίο θα αρχίσει να συζητείται την Δευτέρα και στη συνέχεια θα οδηγηθεί προς έγκριση στην ολομέλεια. Αλλού αναφέρει ότι η νεολαία του ΡΤΚ καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια στο Σουρούτς και άρχισε την συγκέντρωση παιχνιδιών για τα παιδιά στο Κομπάνι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο Νιγηριανοί φοιτητές συνελήφθηκαν στην Αμμόχωστο όταν η λογομαχία τους κατέληξε σε τραυματισμούς με μαχαίρι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα