Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η διαμαρτυρία των γεωργών και η απάντηση του “υπουργείου”, οι συναντήσεις του Μουσταφά Ακιντζί με Τουσκ και Σουλτς και η προσπάθειες για σχηματισμό “κυβέρνησης” κυριαρχούν στον σημερινό τ/κ Τύπο.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Σοκαριστήκαμε” αναφέρεται στην υπόθεση τροχαίου δυστυχήματος που έγινε το 2012, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με θύμα την 19χρονη Μερβέ Γιούζτσελικ. Η οικογένεια της Μερβέ είχε κάνει τότε μήνυση εναντίων του οδηγού του οχήματος που είχε εμπλακεί στο δυστύχημα, με αποτέλεσμα 3 χρόνια μετά το “δικαστήριο” να του επιβάλει ποινή ενός χρόνου φυλάκισης. Ο πατέρας

όμως της 19χρονης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η “αστυνομία” και το “δικαστήριο” δεν τους ενημέρωσαν για την ημερομηνία της δίκης και όταν έμαθαν από τον Τύπο την απόφαση του “δικαστηρίου” σοκαρίστηκαν. Αλλού γράφει ότι οι αγρότες οι οποίοι χθες κατέβηκαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στην Λευκωσία και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις τιμές του κριθαριού, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και σήμερα την διαμαρτυρία αφού στην συνάντηση με τον “πρωθυπουργό” Γιοργκαντζίογλου αλλά και με την ηγεσία του ΡΤΚ δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τ/κ σύνδεσμος ατόμων με ορθοπεδικές αναπηρίες ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στα νοσοκομεία.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Το ΡΤΚ μέτρησε το σφυγμό” αναφέρεται επίσης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον υποψήφιο “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλίοντζου, με τα τρία “κοινοβουλευτικά” κόμματα στην προσπάθεια σχηματισμού “κυβέρνησης”. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν την προθυμία τους να συμμετέχουν στην δημιουργία “κυβέρνησης”. Αλλού γράφει ότι χθες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι “πλησιάζουμε στο τελικό στόχο της συνολικής λύσης”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επικουρος Καθηγητης Δρ. Γκιουβέν Αρικλί, ο οποίος συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα την εκπαιδευτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, δήλωσε ότι στις επαφές που είχε με διάφορους ακαδημαϊκούς διαπίστωσε τις εξωπραγματικές πληροφορίες που δίνουν οι Ελληνοκύπριοι στα λόμπι που συμμετέχουν.

Με τίτλο “Το ΡΤΚ ψάχνει συνέταιρο” η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, πραγματοποίησε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τα τρία “κοινοβουλευτικά” κόμματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για σχηματισμό “κυβέρνησης”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανακοινώθηκε και επίσημα ο διορισμός Ντέρυα Κανμπάι ως νέου “πρέσβη” της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι κατά την χθεσινή συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να στηρίξει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Με τίτλο “Η κυβέρνηση έρχεται” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρεται επίσης στις συναντήσει που είχε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την συνοδεία του “μελλοντικού πρωθυπουργού” Ομέρ Καλίοντζου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των εργασιών για σχηματισμό “κυβέρνησης”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο “υπουργός” γεωργίας Σενάρογλου, δήλωσε ότι η τιμή του κριθαριού στα κατεχόμενα είναι η ίδια με την τιμή στις ελεύθερες περιοχές, αλλά πιο ψηλή από αυτή στη Τουρκία. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ τόνισε την σημασία της εξάλειψης των προκαταλήψεων και στις δύο κοινότητες.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), αντί για τίτλο παραθέτει τα στοιχεία της τιμής του κριθαριού σε κατεχόμενα, ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκία και αναφέρεται στις δηλώσεις του “υπουργού” γεωργίας Οντέρ Σενάρογλου, ο οποίος στην απάντηση του στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν οι αγρότες στην κατεχόμενη Λευκωσία, είπε ότι η τιμή του κριθαριού στα κατεχόμενα είναι λογική αν ληφθούν υπόψη οι τιμές στη διεθνή αγορά. Σε άλλο θέμα παραθέτει την απάντηση των αγροτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι μέχρι να σχηματιστεί νέα “κυβέρνηση” θα συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι τα χρώματα και οι κουλτούρες σμίγουν στις 3 Ιουλίου στο τεσσαρακοστό έβδομο παραδοσιακό φεστιβάλ Τρικώμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα