Οριακή ανάκαμψη σημειώνουν οι τιμές στα ακίνητα

Μικρές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το β’ τρίμηνο του 2016 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 27ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στη Λάρνακα, ενώ οι

υπόλοιπες πόλεις έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα (1,1% για τα διαμερίσματα) και στην Πάφο (1,1% για τα σπίτια).

Αύξηση στις τιμές των εξοχικών κατοικιών

Αναφορικά με τις τιμές εξοχικών κατοικιών, που εξετάζονται για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε αύξηση 2,7% (διαμερίσματα) και 1,1% (σπίτια).

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,5%, των σπιτιών κατά 1,1%, και των γραφείων κατά 2.8%, ενώ οι τιμές των αποθηκών παρέμειναν σταθερές. Μείωση 0,8% παρατηρήθηκε στις τιμές των καταστημάτων.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0,4% στα διαμερίσματα, 0,5% στα σπίτια, 1.5% στα καταστήματα, 0.6% στα γραφεία και μείωση 0,4% στις αποθήκες. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του δεύτερου τριμήνου του 2015, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 4,9% για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, 5,2% για τα γραφεία, 0,5% για τα καταστήματα και 5,2 για τα γραφεία. Οι τιμές για τις αποθήκες μειώθηκαν κατά 1,2%.

Αναφερόμενος στον εμπλουτισμό του Δείκτη, ο Πρόεδρος του RICS Κύπρου Παύλος Λοΐζου, MRICS, δήλωσε ότι «η εισαγωγή δεικτών τιμών αγοράς και ενοικίασης οικιστικών μονάδων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είναι κυρίως τουριστικές και διαθέτουν ένα υψηλό ποσοστό παραθεριστικών κατοικιών θα βοηθήσει οργανισμούς, επαγγελματίες και το κοινό να παρακολουθεί τις αποκλίσεις στις κινήσεις των τιμών μεταξύ των δύο αυτών τμημάτων της αγοράς».

Καθώς η αγορά ακινήτων φτάνει σταδιακά στο κατώτατο σημείο, θα ήταν λογικό να αναμένεται ότι οι διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και οι τύποι ακινήτων θα ανταποκρίνονται διαφορετικά στην αναμενόμενη ζήτηση.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της 27ης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS, επεσήμανε ότι «αν και η οικονομική ανάπτυξη και η σταθεροποίηση της οικονομίας έχει βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα, εντούτοις χρειάζεται χρόνος για την ανάκαμψη του κλάδου».

«Είναι γεγονός ότι τα ακίνητα ακολουθούν την πορεία της οικονομίας με μια καθυστέρηση», προσθέτοντας ότι «βλέπουμε ότι ήδη έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια και ευελπιστούμε αυτή η πορεία να συνεχιστεί».

«Η οικονομική δραστηριότητα θα βοηθήσει σίγουρα και τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων» είπε, για να σημειώσει ωστόσο ότι το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμείνει όμως τροχοπέδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα