Επίσκεψη Άιντα... μετά το φιάσκο

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά το φιάσκο της πρωτοβουλίας του για εκτόνωση της κρίσης.

Η πρωτοβουλία Άιντα εξέθεσε τόσο τον ίδιο, όσο και τη Λευκωσία, η οποία, ενώ υποχώρησε και έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το φυσικό αέριο, διασυνδέοντάς το με το εδαφικό, έλαβε ως αντάλλαγμα από την τουρκική πλευρά την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX.

Η κυβέρνηση αναμένεται

να ζητήσει τώρα από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ουσιαστικές πράξεις.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.Στις 16.30 θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ενώ αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 26 Ιανουαρίου ο κ. Άιντα θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών να υποδείξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ποιός πραγματικά φταίει για την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό και να μην τηρήσει την τακτική των «ίσων αποστάσεων», που παραδοσιακά ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λευκωσία πραγματοποιεί, εξάλλου, προληπτικές διπλωματικές κινήσεις προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, αναφορικά με το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας ενημέρωσε χθες για τις τουρκικές παραβιάσεις όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κύπρο.

Στο μεταξύ παράνομη επίσκεψη εργασίας στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Η ξαφνική επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο ψευδοκράτος θα συμπέσει με την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, γεγονός που προβληματίζει μετά τα όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό στα παρασκήνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα