Επηρεασμένες από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή οι αγορές

Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας λόγω των φόβων για μια περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Οι ανησυχίες για τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν επίσης επηρεάσει τις αγορές ομολόγων, με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ

να αυξάνεται πάνω από 5% για πρώτη φορά από το 2007.

Η Wall Street άνοιξε χαμηλότερα εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων για κέρδη. Περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα, ο Dow Jones Industrial Average είχε χάσει 0,2% στις 33.062,31 μονάδες σε μια εβδομάδα, με κέρδη να σημειώνουν κυρίως οι τεχνολογικοί γίγαντες Amazon και Microsoft, καθώς και οι βαριές βιομηχανίες General Motors και Boeing.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν επίσης περίπου 0,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως για να μειώσουν τον επίμονο πληθωρισμό, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε άνθηση.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στηρίζει μεγάλο μέρος του εμπορικού δανεισμού στις ΗΠΑ, επομένως η άνοδος θα μετατεθεί στο υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν περίπου 1% καθώς η αναμενόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα καθυστέρησε. Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κρίση. Ενώ παραμένει ο φόβος ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε μια περιφερειακή σύγκρουση, η καθυστέρηση της χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ έδωσε ανάσα στην αγορά του αργού πετρελαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα