Επιμηκύνθηκε ο χρόνος ανταπόκρισης λόγω άλλων πυρκαγιών

ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΟΛΕΑΣ
Καμία ευθύνη στις κρατικές υπηρεσίες και στους λειτουργούς που συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε 18,5 χιλιόμετρα δασικής έκτασης στην περιοχή Σολέας, είτε σε σχέση με τον χρόνο ανταπόκρισης, είτε σε σχέση με το θέμα συντονισμού, δεν αποδίδεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», στις τέσσερεις εκθέσεις που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τα Τμήματα Δασών, Πυροσβεστικής μαζί με Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα και Έπαρχο Λευκωσίας.

Καταγράφονται

σημαντικές πληροφορίες και δίνονται εξηγήσεις σε πολλά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν, τα οποία και αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης και του ελέγχου που ασκεί η Βουλή, την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο αντίδρασης, καταγράφεται στην έκθεση της Πυροσβεστικής ότι τον χρόνο της πρώτης ανταπόκρισης επιμήκυνε το γεγονός ότι η πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις, δηλαδή ο σταθμός Ευρύχου, όταν ειδοποιήθηκε, ήταν καθοδόν για άλλη πυρκαγιά στο Νικητάρι και έτσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση και να επιστρέψουν.

Επομένως, καταγράφεται στην έκθεση πως έφθασαν πρώτα στην περιοχή Σολέας, δύο βυτιοφόρα του Τμήματος Δασών, εντός δεκαπέντε περίπου λεπτών, και στη συνέχεια τρίτο όχημα της ίδιας υπηρεσίας. Αργότερα έφθασαν στο σημείο τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στις εκθέσεις καταγράφεται επίσης ότι αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων παρουσίασαν μηχανικά προβλήματα, ενώ τα δύο οχήματα του Τμήματος Δασών που έφθασαν πρώτα, ζώστηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μηχανικό πρόβλημα παρουσίασε και ένα αεροπλάνο πυρόσβεσης. Η πρώτη πτητική ανταπόκριση έγινε ύστερα από μισή ώρα περίπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται από τις τέσσερεις υπηρεσίες ένα κοινό ενημερωτικό έντυπο, το οποίο θα επιδοθεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κατά τη συζήτηση του θέματος σε συνεδρία που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, στις 12:30 το μεσημέρι. Στόχος της συνεδρίας είναι να γίνει ένας απολογισμός της πυρκαγιάς που κατέκαψε δάσος έκτασης 18,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά και να συζητηθεί η λήψη μέτρων.

Οι πλήρεις εκθέσεις θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα είχαν συνάντηση χθες το μεσημέρι οι Υπουργοί Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Υπουργείο του τελευταίου, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της φωτιάς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», τα γεγονότα που κατέγραψε η Αστυνομία υποδεικνύουν ότι αυτή ξεκίνησε από αναπτήρα τζακιού που κρατούσε 12χρονος, ο οποίος έπαιζε σε ξηρά χόρτα στην αυλή του σπιτιού του. Καταγράφεται πως στο σπίτι, εκείνη την ώρα, βρισκόταν ο παππούς και ο πατέρας του παιδιού, οι οποίοι κοιμούνταν και ξύπνησαν όταν τους ειδοποίησε ο 12χρονος.

Σημειώνεται πως το παιδί, λόγω ηλικίας, δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη, ενώ διερευνάται κατά πόσον υπάρχουν τέτοιες ευθύνες για τους κηδεμόνες. Στο μεταξύ, το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε χθες ότι καταστράφηκαν συνολικά 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους από την πυρκαγιά στο Δάσος Αδελφοί στο Τρόοδος, βάσει της τελικής χαρτογράφησης της έκτασης που κάηκε. Το καμένο δάσος αποτελείτο κυρίως από πεύκα, πλατάνια και άλλα πλατύφυλλα δέντρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα