Αβέρωφ:Πάμε Γενεύη για να καταργήσουμε τις συνθήκες του 1960

Γνωματεύσεις εμπειρογνώμων επικαλέστηκε η κυβέρνηση εν όψει Γενεύης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, o oποίος διαμήνυσε ότι στόχος στη Γενεύη είναι η κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, νομικός οίκος με τον οποίο και προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργάστηκαν, ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) θα παραμείνει αναγνωρισμένη. «Η ΚΔ που είναι μέλος της ΕΕ -και όπως το ξεκαθάρισε η ΕΕ- θα παραμείνει μέλος και μετά τη λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι στον δικοινοτικό διάλογο που γίνεται εδώ και δεκαετίες, ο

εκάστοτε ΠτΔ συμμετέχει στον διάλογο και ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας.

Η νομική γνωμοδότηση του οίκου, διευκρινίζει ότι η οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης προϋποθέτει την έγκριση και της ΚΔ, είπε στη συνέχεια. Ακόμη και στο σενάριο που θα έλεγε κανείς ότι δεν αντιπροσωπεύεται στη σύσκεψη, παρόλο που το έκανε ξεκάθαρο ο ΠτΔ, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μελών του ΣΑ, ο κ. Αβέρωφ είπε πως θα κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Σ.Α., μόνιμα και μη, το δικαιώματα του να βρίσκονται στη Γενεύη.

Εύχομαι να είναι παρούσες, παρά τις διαφωνίες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να γίνει δήλωση από τον ΠτΔ στη Γενεύη πριν την έναρξη της Διάσκεψης, ο κ. Αβέρωφ παρέπεμψε τη δημοσιογράφο στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τέλος, είπε πως πάμε στη Γενεύη για να καταργήσουμε τις συνθήκες εγγυήσεων του 1960.

Keywords
Τυχαία Θέματα