Επικρίσεις Τατάρ για τη ΔΕΑ και επανάληψη της θέσης του για δύο κράτη

Το πιο σημαντικό καθήκον για την ΕΕ, εάν θέλει να είναι εποικοδομητική και να συμβάλει σε ένα τέτοιο ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι να συμβουλεύσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να απέχει από τη διατάραξη των διμερών σχέσεων, με την υπονόμευση του θέματος μέσω του Τύπου και να στηρίξει την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, αναφέρει ανακοίνωση του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.


Ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει τις δηλώσεις που δεν συνάδουν με την καλή θέληση, σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων, που αφορούν εξίσου Τουρκοκύπριους αλλά και Ελληνοκύπριους.

Όπως

μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σχολιάζοντας δηλώσεις του Επιτρόπου Φώτη Φωτίου, που έθεσε στόχο την Τουρκία και το ψευδοκράτος – όπως αναφέρεται – συνεχίζει να παραγκωνίζει τις εργασίες της ΔΕΑ και να χρησιμοποιεί ως πολιτική προπαγάνδα ένα ανθρωπιστικό θέμα.

«Ως τ/κ πλευρά η στήριξή μας στην ΔΕΑ είναι σαφής και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, και οικονομικά, ώστε να συνεχίσει την ενεργό δράση της».

Υποστηρίζεται δε ότι ο Ερσίν Τατάρ από την εκλογή του και μετά έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην διακοπούν οι εργασίες της ΔΕΑ και συνεχίζει να το πράττει.

Είναι αναγκαίο για άλλη μια φορά να συμβουλευτεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία να βάλει τέλος στη μαύρη προπαγάνδα μέσω του Τύπου και να υποστηρίξει τις εργασίες (της ΔΕΑ) με καλή θέληση και ειλικρίνεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο. τρόπος.

Στο μεταξύ, σε μήνυμά του για την 58η επέτειο «αντίστασης της Λεμεσού» ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά στοχεύει σε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και κάλεσε την ε/κ πλευρά να σταματήσει τις προκλητικές προσπάθειες και την δημιουργία έντασης, και να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις για διάλογο.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν, κατά την έκφρασή του, «το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και του τουρκικού στρατού», υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του για λύση δύο κρατών θα ωφελήσει το νησί και την περιοχή.

Να συζητηθεί σοβαρά η πρόταση για «Βαρώσι έναντι Τύμπου» ζητά η KTAMS

Πρέπει να συζητηθεί με σοβαρότητα η πρόταση για άνοιγμα του «αεροδρομίου» στην Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνή δρομολόγια έναντι του ανοίγματος του Βαρωσιού για τους νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση, ο κ. Μπενγκινχάν αναφέρει ότι είναι μια στάση που πόρρω απέχει από την ειλικρίνεια και θα αποδυναμώσει την τουρκική πλευρά η χωρίς αξιολόγηση απόρριψη αυτής της πρότασης, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα για να σπάσουν τα «εμπάργκο» που η τουρκοκυπριακή κοινότητα παραπονιέται ότι την συνθλίβουν εδώ και χρόνια.

Η οικονομική κατάσταση βαίνει καθημερινά προς το χειρότερο, πρόσθεσε. «Η μόνη διέξοδος για τους Τουρκοκύπριους, που χάνουν την ικανότητα να αυτοδιοικούνται πολιτικά με ένα οικοδόμημα που εξαρτάται από το εξωτερικό, είναι να συμπεριληφθούν στο διεθνές δίκαιο με μιαν αμοιβαία αποδεχτή λύση κάτω από την στέγη της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Τα γεγονότα που βιώνονται τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας κατέδειξαν αυτή την πραγματικότητα για ακόμα μια φορά» είπε.

Ο κ. Μπενγκινχάν απηύθυνε έκκληση προς τους «αρμόδιους» να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για να υλοποιηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση λύσης και ταυτόχρονα είναι σημαντικά από οικονομικής άποψης για τους Τουρκοκύπριους.

Άσκηση προπαγάνδας τα ΜΟΕ λέει ο σύμβουλος του Τατάρ

«Άσκηση προπαγάνδας που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα» χαρακτήρισε ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή στον Ερσίν Τατάρ και περιστρέφονται γύρω από τον άξονα παράδοσης της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, με αντάλλαγμα να περάσει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ερτούγ υποστήριξε ότι με αυτή την «λεγόμενη πρόταση», κατά την έκφρασή του, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το «αεροδρόμιο» και το λιμάνι Αμμοχώστου μέσω των Ηνωμένων Εθνών και το Βαρώσι μέσω της ΕΕ.

Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι αύριο δεν θα κλείσουν ξανά το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου, κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπεται, όπως ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λάβουν σοβαρά υπόψη «εντελώς τεχνητές προσεγγίσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις», ο κ. Ερτούγ είπε ότι όσο και αν επιμένουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης, η εν λόγω πρόταση «είναι μια άσκηση προπαγάνδας που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα».

Ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν είναι νέο και ότι αυτά που σήμερα ονομάζονται ΜΟΕ είχαν έρθει για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη το 1981 στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που ήταν γνωστή ως «Μέτρα Καλής Θέλησης» και πρόσθεσε ότι ούτε και ο ίδιος θυμάται πόσες φορές τέθηκαν στο τραπέζι.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που πάντοτε απέρριπτε την πρόταση «Τύμπου έναντι Βαρωσιού».

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΑΜ: Τα δύο κράτη η μόνη λύση στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα