Επικρίσεις Ερντογάν σε Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την εξομάλυνση των σχέσεων

Για τον πρόσφατο γύρο βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την ισραηλινή πλευρά.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα στην δολοφονία παιδιών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού».

Πρόκειται για την πρώτη επικριτική τοποθέτηση κατά του Ισραήλ από την πρόσφατη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ επισκέφθηκε επίσημα την Άγκυρα, προκειμένου να ξεπεραστεί διπλωματική

κρίση ετών.

Στο μεταξύ, ήρθησαν σήμερα το πρωί όλα τα μέτρα προστασίας που είχε επιβάλει η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του Ισραήλ στις πόλεις και κωμοπόλεις της μεθορίου με τη Γάζα.

Όσον αφορά την επίσκεψη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στις φυλακές όπου κρατείται υπό καθεστώς «διοικητικού περιορισμού» το στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ και απεργός πείνας, Χαλίλ Αουάουντε, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση ότι «το Ισραήλ ουδέποτε συμφώνησε στην αποφυλάκιση, ούτε του Αουάουντε, ούτε του ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ, Μπασάμ Ασάαντι, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που εφαρμόζεται από χθες το βράδυ».

Από την άλλη, αναγνώρισαν ότι «πράγματι δημιουργείται μια σημαντική συγκυρία ενώ κρατούνται από την Χαμάς ως όμηροι δυο Ισραηλινοί - ένας στρατιώτης και ένας πολίτης». Ως προς την στάση της Χαμάς, οι κυβερνητικές ισραηλινές πηγές τις οποίες επικαλείται η κρατική τηλεόραση, ανέφεραν ότι «ναι μεν η Χαμάς δεν συμμετείχε στις εχθροπραξίες, ωστόσο δεν έπραξε τίποτα ώστε να αποφευχθεί η σύρραξη».

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Αύριο βγαίνει στη Μεσόγειο το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επικρίσεις Ερντογάν, Ισραήλ,epikriseis erntogan, israil