Επικίνδυνα κρίθηκαν υλικά που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναμενόμενα θεωρούν τα ατυχήματα τον πρωταρχικό κίνδυνο όσον αφορά την ασφάλεια των αυτοκινήτων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη ήρθε τώρα να επισημάνει ένα λιγότερο προφανές, αλλά δυνητικά επικίνδυνο ζήτημα που παραμονεύει μέσα σε σχεδόν κάθε αυτοκίνητο. Ο κρυμμένος αυτός κίνδυνος δεν προέρχεται από τον δρόμο, αλλά από τα ίδια τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του εσωτερικού των οχημάτων!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η εν λόγω

μελέτη διεξήχθη από μια κοινή ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ και του Καναδά και έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των υλικών που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα οχήματα που κατασκευάζονται από το 2015 και μετά για το εσωτερικό τους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science &Technology, βρήκε επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα της καμπίνας του 99% των αυτοκινήτων που αναλύθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 101 διαφορετικά μοντέλα αυτοκινήτων που είχαν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Οι προβληματικές χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν το TCIPP (1-χλωρο-ισοπροπυλο), το TDCIPP (1,3-διχλωρο-2-προπυλο) και το TCEP (2-χλωροαιθυλο). Αυτά τα χημικά λειτουργούν όσα επιβραδυντικά φλόγας και χρησιμοποιούνται επίσης σε έπιπλα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με στόχο να είναι λιγότερο εύφλεκτα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι έχει διαπιστωθεί πως έχουν πιθανές συνδέσεις με τον καρκίνο και βλάβες στα νευρολογικά και αναπαραγωγικά συστήματα.

Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα, αφού η συγκέντρωση αυτών των χημικών ουσιών τείνει να αυξάνεται εντός της καμπίνας των αυτοκινήτων σε θερμότερες καιρικές συνθήκες, πρακτικά όταν μένουν στη ζέστη.

Η Rebecca Hoehn, περιβαλλοντική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Duke στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, ιδίως για τους οδηγούς που κάνουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, αλλά και για τους μικρότερης ηληκίας επιβάτες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι λόγω των υψηλότερων αναπνευστικών ρυθμών τους σε σχέση με το σωματικό τους βάρος. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ουσίες αυτές, ενώ χρειάζονται για να πληρούν τα οχήματα τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβραδυντικά φλόγας, μπορεί εν τέλει να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μάλιστα, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν αρχίσει να ζητούν την επικαιροποίηση των σχετικών κανονισμών ασφαλείας που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι από τη δεκαετία του 1970!

Πηγή: Unboxholics.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επικίνδυνα,epikindyna