Επική πρόκριση στην παράταση για Ατλέτικο, ξόρκισαν την κατάρα οι Παριζιάνοι

Λίβερπουλ - Ατλέτικο Μαδρίτης

Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας της πανηγύρισε το βράδυ της Τετάρτης η Ατλέτικο.

Η ομάδα του Σιμεόνε είδε την Λίβερπουλ να σκοράρει με τον Βαϊναλντουμ στο 43' και να οδηγεί το ματς στην παράταση (ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα) και τον Φιρμίνο να κάνει το 2-0 για τους ρεντς στο τέταρτο λεπτό της παράτασης, όμως σε εκείνο το σημείο έκανε την μεγάλη ανατροπή.

Ο Μάρκος Γιορέντε (πρώτη αλλαγη για τους ροχιμπλάνκος στο ματς) πήρε την ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας στις πλάτες του και έφερε

το ματς στα ίσα νικώντας με δύο δυνατά σουτ εκτός περιοχής τον Άντριαν ενώ στις καθυστερήσεις της ημίωρης παράτασης ο Μοράτα έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, φεύγοντας στην κόντρα και γράφοντας το τελικό 3-2 με πλασέ.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη ήττα για την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ στο Champions League μετά από 25 ματς (18 νίκες - 7 ισοπαλίες από το 2014 και μετά) και η πρώτη ήττα για τον Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο των κόκκινων σε εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι (11 νίκες - 4 ισοπαλίες μέχρι πρότινος), με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να γνωρίζει μάλιστα τον αποκλεισμό μετά από 11 σερί επιτυχίες σε ευρωπαϊκές διασταυρώσεις.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η πρώτη αξιόλογη φάση στο ματς ανήκε στην Ατλέτικο και ήρθε μετά από μόλις 15'', με τον Ντιέγκο Κόστα να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας της Λίβερπουλ (μετά από κάθετη πάσα του Ζοάο Φέλιξ) και να στέλνει τη μπάλα έξω από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Άλισον, για να πάρει στη συνέχεια την σκυτάλη όσον αφορά την παραγωγή φάσεων η ομάδα του Κλοπ.

Στο 5' ο Βαϊνάλντουμ τέσταρε για πρώτη φορά τον Όμπλακ όταν έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Σλοβένου με κεφαλιά και στο 10' το δυνατό σουτ του Σαλάχ έφυγε άουτ, για να έρθει η η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους κόκκινους στο 14', με τον Όμπλακ να πέφτει και να αποκρούει εντυπωσιακά το δυνατό διαγώνιο σουτ του Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν.

Στο 18' οι παίκτες του Σιμεόνε υπενθύμισαν στην Λίβερπουλ πόσο επικίνδυνοι είναι, με την κεφαλιά του Φελίπε από το ύψος της μικρής περιοχής να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Άντριαν μετά από εκτέλεση κόρνερ, με την συνέχεια να βρίσκει τους γηπεδούχους να προσπαθούν αλλά να εγκλωβίζονται απέναντι στην καλοστημένη και πολυπρόσωπη αμυντική διάταξη της Ατλέτικο και να καταφεύγουν σε σέντρες που ήταν βούτυρο στο ψωμί των φιλοξενουμένων.

Όλα αυτά όμως μέχρι το ημίωρο, καθώς από εκεί και πέρα η Λίβερπουλ κέρδιζε ολοένα και περισότερα μέτρα στο γήπεδο, ανέβαζε ρυθμό και ανάγκαζε τους ροχιμπλάνκος να οπισθοχωρούν και να παίζουν άμυνα στα όρια της μεγάλης περιοχής τους.

Στο 34' ο Σαλάχ αναστάτωσε την μαδριλένικη άμυνα και τροφοδότησε τον Μανέ αλλά το σουτ στην κίνηση από τον Σενεγαλέζο βρήκε τον Όμπλακ σε ετοιμότητα ενώ δύο λεπτά αργότερα ο κίπερ της "Ατλέτι" προχώρησε σε σπουδαία επέμβαση, λέγοντας όχι σε κοντινή προβολή του Φιρμίνο μετά από σέντρα του Αλεξάντερ-Άρνολντ.

Ωστόσο, ο κλοιός έσφιγγε γύρω από την άμυνα της Ατλέτικο και στο 43' ήρθε δικαίως το 1-0 με βάση την εικόνα του ματς: ο Όξλεϊντ-Τσάμπερλειν έβγαλε καλοζυγισμένη σέντρα από τα δεξιά και ο Βαϊνάλντουμ έπιασε άπιαστη κεφαλιά, με τη μπάλα να σκάει στο έδαφος και να καταλήγει στη δεξιά γωνία της εστίας του Όμπλακ.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με την Λίβερπουλ να έχει ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, έχοντας 12 τελικές προσπάθειες (4 εντός στόχου) έναντι 2 των Μαδριλένων.

Το γκολ στο 43' έδωσε πάντως φτερά στην Λίβερπουλ και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, με τους γηπεδούχους να μπαίνουν με φουλ επιθετική διάθεση και να υποχρεώνουν την αντίπαλό τους σε απόλυτα παθητικό ρόλο.

Ως αποτέλεσμα είχαν τρεις αρκετά καλές ευκαιρίες μέχρι το 60', με τον Όμπλακ να λέει "όχι" κατά σειρά στους Σαλάχ (58'), Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν (54') και Φιρμίνο (60') που προσπάθησαν να τον νικήσουν με σουτ από πλεονεκτική θέση.

Από την πλευρά της, η Ατλέτικο φάνηκε επιθετικά στο 61' όταν ο Ζοάο Φέλιξ υποχρέωσε τον Άντριαν στην πρώτη του σπουδαία επέμβαση στον αγώνα (μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Ισπανός), για να ανεβάσει ξανά στροφές η Λίβερπουλ και να αγγίξει δις το γκολ μέσα σε λίγα λεπτά!

Πρώτα στο 66' όταν η κεφαλιά του Ρόμπερτσον από το ύψος της μικρής περιοχής σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και ακολούθως στο 69', με τον Όμπλακ να προσθέτει μία ακόμα θετικότατη επέμβαση στο ενεργητικό του, όταν έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Αλεξάντερ-Άρνολντ.

Η Ατλέτικο επιχείρησε να ρίξει το ρυθμό σε εκείνο το σημείο και το κατάφερε για ένα γεμάτο δεκάλεπτο, με τους κόκκινους να παίρνουν ξανά τον έλεγχο στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα και να φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Μαδριλένους.

Στο 81' το σουτ του Ρόμπερτσον από το ημικύκλιο πέρασε άουτ, στο 85' ο Μανέ δεν βρήκε στόχο με ανάποδο ψαλίδι μέσα από την περιοχή ενώ στο 87' ο Σαλάχ πέρασε τρεις παίκτες του Σιμεόνε με φοβερό σλάλομ, για να δει την μπάλα να φεύγει ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι μετά από το δυνατό σουτ του εντός περιοχής!

Η Λίβερπουλ πίεσε και στα τελευταία λεπτά όμως δεν ήρθε το γκολ, με την Ατλέτικο από την πλευρά της να κουνάει τα δίχτυα με την κεφαλιά του Σαούλ στο 92' αλλά το τέρμα σωστά να μην μετράει (ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ) και τις δύο ομαδες να οδηγούνται έτσι σε ημίωρη παράταση μετά το μεταξύ τους 1-1 σε σύνολο 180 λεπτών.

Παρί Σεν Ζερμέν - Ντόρτμουντ 

Η Παρί Σεν Ζερμέν κλήθηκε να φέρει "τούμπα" την ήττα με 2-1 στο Βέστφαλεν κόντρα στη Ντόρτμουντ και τα κατάφερε χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα. Ένα ημίχρονο χρειάστηκαν οι Παριζιάνοι και με δύο τέρματα των Νεϊμάρ (28') και Μπερνάτ (45+1') επικράτησαν των Βεστφαλών με 2-0 και πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Η ομάδα του Τούχελ τα έκανε όλα καλά, ήταν ουσιαστική και όταν χρειαζόταν αμύνθηκε πολύ σωστά. Η Ντόρτμουντ άργησε να αντιδράσει, κάτι που έκανε στα τελευταία λεπτά χωρίς βέβαια να βρει δίχτυα, αφού οι Παριζιάνοι απορρόφησαν την πίεση. Ο μεγάλος σταρ των Βεστφαλών, Έρλινγκ Χάαλαντ, ήταν άφαντος με την Παρί να τον εξαφανίζει.

Κάπως έτσι, οι Παριζιάνοι πήραν την πρόκριση στη φάση των "8" μετά από τέσσερα χρόνια, αφού επιτυχία που πανηγυρίστηκε σε ένα άδειο "Παρκ Ντε Πρενς", αφού εξαιτίας του κορονοϊού, το παιχνίδι ήταν κεκλεισμένων των θυρών με τον κόσμο να δίνει το παρόν εκτός γηπέδου με συνθήματα και πυροτεχνήματα.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι δύο ομάδες έδειξαν τον προσανατολισμό του παιχνιδιού της. Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ η Ντόρτμουντ έμενε πιο πίσω και περίμενε ένα λάθος ώστε να τρέξει στην κόντρα. Κάτι τέτοιο έβγαινε στους Γερμανούς, αφού οι Παριζιάνοι δεν απειλούσαν ουσιαστικά, μέχρι τουλάχιστον το 25'. Ο Ντι Μαρία είδε τον Καβάνι, ο οποίος σούταρε μέσα από την περιοχή, με τον Μπούρκι να διώχνει με το πόδι.

Τρία λεπτά αργότερα, στο 28ο λεπτό η Παρί κατάφερε να αποκτήσει TO προβάδισμα. Ο Ντι Μαρία εκτέλεσε κόρνερ, η άμυνα των Βεστφαλών ξέχασε τον Νεϊμάρ που εντελώς αφύλακτος έκανε το 1-0 με κεφαλιά. Από εκεί και ύστερα, η Ντόρτμουντ αποφάσισε να αλλάξει τακτική, να πιέσει ψηλότερα και να πάρει την κατοχή. Οι Βεστφαλοί δοκίμασαν κάποια σουτ, αλλά χωρίς κάποιο πρόβλημα επενέβη ο Κέιλορ Νάβας, όταν χρειάστηκε.

Στο 45+1' η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε το 2-0 μπαίνοντας στα αποδυτήρια με σημαντικό προβάδισμα. Οι παίκτες του Τούχελ διεκδίκησαν την μπάλα στο κέντρο, η οποία έφτασε στα πόδια του Σαράμπια. Ο Μπερνάτ με ωραία κίνηση μέσα στην περιοχή τσίμπησε την μπαλιά του Ισπανού μέσου για να διπλασιάσει τα τέρματα των Παριζιάνων.

Στην επανάληψη η Ντόρτμουντ μπήκε με έντονη διάθεση στον αγωνιστικό χώρο κλείνοντας την Παρί στην περιοχή της, ωστόσο αυτό δεν κράτησε για πολύ. Η Παρί αύξησε το πρέσινγκ της στη μεσαία γραμμή και ισορρόπησε το παιχνίδι μέχρι το 60'. Στο 69' ο Λούσιεν Φαβρ θέλησε να αλλάξει τα πράγματα και να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του περνώντας τους Μπραντ και Ρέινα.

Από το 70' έως το 80' οι Γερμανοί πίεσαν σε μεγαλύτερο βαθμό και ανησύχησαν αρκετά τον Κέιλορ Νάβας με την άμυνα των Παριζιάνων να δουλεύει αρκετά. Στο 73ο λεπτό ο Μπραντ επιχείρησε ένα σουτ και στο 75' το ίδιο έκανε και ο Τσαν με την μπάλα και στις δύο περιπτώσεις  να καταλήγει άουτ.

Οι Παριζιάνοι κατάφεραν να απορροφήσουν την πίεση και μέχρι το τέλος της αναμέτρησης κράτησαν το μηδέν και πήραν την πρόκριση για τους "8". Μία σύρραξη στο 90ο λεπτό μεταξύ των δύο ομάδων άφησε την Ντόρτμουντ με δέκα παίκτες, με τον Τσαν να βλέπει απευθείας κόκκινη κάρτα.

Πηγή: sport24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα