Επικεφαλής EuroWorking Group: Παραμένει εκτεθειμένη η ευρωζώνη

Την άποψη ότι η ευρωζώνη είναι αυτή τη στιγμή "κατά πολύ ισχυρότερη και πιο εδραιωμένη" σε σχέση με την περίοδο προ της κρίσης, αλλά και πάλι παραμένει εκτεθειμένη σε μια σειρά κινδύνους, εξέφρασε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (ομάδα εργασίας του Eurogroup) Hans Vijlbrief σε δηλώσεις του προς το ολλανδικό ραδιοφωνικό κανάλι BNR τις οποίες αναπαράγει σήμερα η ολλανδική Financieele Dagblad.

Συγκεκριμένα, ο Hans Vijlbrief θεωρεί "ιδιαίτερα ανησυχητικό" το γεγονός ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια "κρίσιμη καμπή" τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Vijlbrief στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία εκτιμά ότι θα βρεθεί στο ‘μάτι του κυκλώνα’ εάν το ευρύτερο οικονομικό κλίμα επιδεινωθεί περαιτέρω. Εκφράζει ειδικότερα την αντίθεσή του με την πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική, κάτι που ο κ. Vijlbrief δεν θεωρεί καλή ιδέα, με το σκεπτικό ότι "οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βάζουν τάξη στα του οίκου τους".

Αναφερόμενος στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, ο κ. Vijlbrief, εμφανίστηκε υπέρμαχος των απόψεων του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι "ο αυτονόητος δεσμός μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την πολυμερή συνεργασία και το ελεύθερο εμπόριο, έπαψε πλέον να υφίσταται ή ισχύει σε μικρότερο βαθμό".

Σχολιάζοντας επίσης τα σχέδια μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, το πρώην ‘δεξί χέρι’ του J. Dijsselbloem αναφέρει ότι "δεν συνιστούν μόνο απειλή, αλλά προσφέρουν και μια δυνατότητα στην ΕΕ και το Eurogroup να σταθούν περισσότερο στα δικά τους πόδια". "Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καμπανάκι αφύπνισης", σημειώνει. "Πρέπει να καθορίσουμε μια κοινή γραμμή γιατί οι όποιες διαφωνίες δυσκολεύουν τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο", εξηγεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει, "η ευρωζώνη δεν έχει ακόμα μεταρρυθμιστεί επαρκώς, καθώς μπορεί να προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε μια τραπεζική ένωση, με την οποία συμφωνήθηκε η ένταξη των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ίδιο σύστημα εποπτείας και η δημιουργία ενός κοινού ταμείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εντούτοις τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν επί της δημιουργίας ενός κοινού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ".

Ο Vijlbrief θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη έχει αντλήσει τα διδάγματά της από την κρίση. Το γεγονός ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πλέον διαμηνύσει στους ιδιώτες επενδυτές ότι η Πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη στο εξής να επωμίζεται μόνη της τα βάρη και τους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνιστά κατά τη γνώμη του το πλέον χρήσιμο μάθημα.

"Όσοι στην περίοδο των παχιών αγελάδων επωφελήθηκαν από τα κέρδη", υποστηρίζει, "θα πρέπει να είναι εξίσου έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σε πιο δύσκολους καιρούς, σε περίπτωση λ.χ. μιας τραπεζικής χρεωκοπίας".

Καταλήγοντας, ο Ολλανδός τεχνοκράτης διαβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή ισχύουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια για χώρες, όπως η Βουλγαρία, που θέλουν να ενταχτούν στην ευρωζώνη, καθώς σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε προ κρίσης, αυτή τη στιγμή οι τράπεζες περιέρχονται σε καθεστώς εποπτείας ήδη κατά την προενταξιακή περίοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα