Επιφυλάξεις Λιλλήκα για Ευρωπαϊκή Οδηγία-Επιστολή σε ΥΠΟΙΚ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μέσα από την οποία εκφράζει τις ανησυχίες του αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2016/1164 που σύντομα θα πρέπει να ενσωματωθεί στην Κυπριακή Νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, η Οδηγία αυτή θα επηρεάσει σοβαρά την Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα τον τομέα παροχής Υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει, βασική αρχή της Ε.Ε. είναι πως η φορολογία αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των Κρατών - Μελών και ρυθμίζεται από το κάθε κράτος με τους δικούς του εσωτερικούς κανόνες. Ακολούθως

αναφέρει πως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κατοχυρώνει μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών όπως και το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης φυσικών και νομικών προσώπων.

"Έχοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Cadbury Schweppes κατά του Ηνωμένου Βασιλείου διερωτώμαι: Η Κυπριακή Κυβέρνηση, προτού συναινέσει στην υιοθέτηση της πιο πάνω Ευρωπαϊκής Οδηγίας, έχει μελετήσει κατά πόσο αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προαναφερθείσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Ζήτησε την άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτή η Οδηγία να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο;", διερωτάται ο κ.Λιλλήκας.

Και συμπληρώνει: "Εξ όσων γνωρίζω, στη Δανία έχει ζητηθεί η προκαταρκτική άποψη της Δικαστικής εξουσίας αναφορικά με τις ερμηνείες που μπορεί να δοθούν σε διάφορες πρόνοιες και πτυχές αυτής της Οδηγίας. Έχω την πεποίθηση ότι επειδή η εφαρμογή αυτής της Οδηγίας θα έχει αρνητικές συνέπειες στην Κυπριακή οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει προ της υιοθέτησής της στην Εθνική νομοθεσία".

Τέλος, ο κ. Λιλλήκας ζητεί να μάθει το σκεπτικό με βάση το οποίο η Κυπριακή Κυβέρνηση συναίνεσε στην έκδοση αυτής της Οδηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα