Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων

Οι επιφυλάξεις του Γενικού Ελεγκτή για την τελική μορφή του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων), ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και η χρήση πόρων σε αναπτυξιακές δαπάνες, τέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχτηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο Γενικός Ελεγκτής για την τελική μορφή του νομοσχεδίου σε σύγκριση με τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία του ταμείου,

ο κ. Γεωργιάδης, αφού ανέφερε ότι έγινε εκτενής διαβούλευση όχι μόνο με τον Γενικό Ελεγκτή αλλά και το Γενικό Λογιστήριο, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση να υπάρχει η σύμφωνος γνώμη οποιουδήποτε ανεξάρτητου αξιωματούχου πριν διαμορφωθεί ένα τελικό νομοσχέδιο.

«Δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση να καταθέσουμε ενώπιον σας πρόταση εάν σε κάποια σημεία ένας θεσμός έχει άλλη άποψη», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως τελικός διαμορφωτής του νομοσχεδίου θα είναι η Βουλή.

Διαφοροποίηση στη μετάφραση του κειμένου

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Άκης Χατζηιωσήφ σημείωσε πως έγιναν πολλές αλλαγές στο τελικό κείμενο σε σύγκριση με το αγγλικό κείμενο των εμπειρογνωμόνων.

Αναφέρθηκε στη σύγκρουση συμφερόντων μέχρι συγγένειες δευτέρου βαθμού, στην ευχέρεια που δίνεται για χρήση του ταμείου για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων μόνο με υπόδειξη του Υπουργού Οικονομικών και όχι από τη Βουλή, στο ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, στο ότι ο διορισμός του Συμβουλίου πρέπει να επικαλύπτει τη θητεία της εκάστοτε Κυβέρνησης για να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία, αλλά και στον καθορισμό του πλαισίου αμοιβής των μελών του ΔΣ του Ταμείου, το οποί καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο διορισμός ΔΣ θα αργήσει

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ο διορισμός του πρώτου ΔΣ θα γίνει από τη μεθεπόμενη κυβέρνηση «στη βάση του πιο αισιόδοξου σεναρίου» και εξήγησε ότι το Ταμείο πρέπει πρώτα να μαζέψει το 3% του ΑΕΠ σε αποθεματικό τη στιγμή που το ΑΕΠ, σε απόλυτους αριθμούς, αυξάνεται λόγω της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, υπέδειξε πως αν το εν λόγω ταμείο θα είναι αυτοδιαχειριζόμενο, θα πρέπει να είναι σωστά στελεχωμένο και εκτός από επιτροπή ελέγχου, θα πρέπει να υπάρχει και επιτροπή διαχείρισης κινδύνων.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αν και εξέφρασαν επί της αρχής τη στήριξή τους στη δημιουργία του Ταμείου, δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να επιφέρουν τροπολογίες επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη βάση και των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς είπε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια όπως με τη δημιουργία των αποθεματικών του Ταμείου στηριχθούν με ένα ποσοστό αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως οι κουρεμένοι καταθέτες και οι μέτοχοι τραπεζών, που είδαν τις μετοχές τους να διαγράφονται.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στάθηκε στις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας ότι σε πολλά σημεία το νομοσχέδιο παραβιάζει αρχές και βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς.

Αναφέρθηκε στην πρόνοια για λειτουργία του Ταμείου με την έναρξη της ροής εσόδων και διερωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό. Επέκρινε την Κυβέρνηση διότι «ξήλωσε» τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που παρέλαβε και συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα αρχίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης είπε πως το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει να επιφέρει τροπολογίες στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για επένδυση μέρους των πόρων του ταμείου σε υποδομές. Υπενθυμίζοντας ότι το ΔΗΚΟ πρότεινε μέτρα για ενίσχυση των πληγέντων της κρίσης και πρόσθεσε πως μέρος των εσόδων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν οι κουρεμένοι καταθέτες.

«Μικρή η πρόνοια για τις αναπτυξιακές δαπάνες»

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου χαρακτήρισε ελάχιστη την πρόνοια του 1% του ΑΕΠ σε αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ αναφέρθηκε στο ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η ονομασία Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας προβληματισμό για το κατά πόσον το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για την παραχώρηση εγγυήσεων για την κάλυψη του κόστους της λύσης.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι εν αναμονή της λειτουργίας του Ταμείου σε 6 με 7 χρόνια, τα έσοδα που υπάρχουν από το φυσικό αέριο, όπως αδειοδοτήσεις, να χρησιμοποιηθούν για στήριξη των δυσπραγούντων, ενώ χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη μηχανισμού διαχείρισης του επενδυτικού κινδύνου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε πότε ακριβώς αρχίζει η λειτουργία του Ταμείου, ενώ υπενθύμισε ότι το Ταμείο αυτό, παρά το ότι ήταν στις υποχρεώσεις του μνημονίου, δεν συστάθηκε νωρίτερα λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας και των Τ/κ.

«Υπάρχουν πάρα πολλές πρόνοιες οι οποίες αφήνουν παράθυρο στις τουρκικές αιτιάσεις, κυρίως λόγω της μακράς μεταβατικής περιόδου», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα