Επιφυλακτικό το ΣΥΠΡΟΔΑΤ για τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Επιφυλάξεις ως προς τις λύσεις που είναι έτοιμες να προσφέρουν οι τράπεζες για λύση των προβλημάτων δανειοληπτών που συνήψαν δάνεια σε ξένο νόμισμα, εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει την ει δυνατόν νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αν βρεθεί τρόπος να λυθεί σύντομα το θέμα

νομοθετικά, η Βουλή θα προσφέρει το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως ο κάθε δανειολήπτης μπορεί, στη βάση της πρόσφατης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείο Αθηνών, να πετύχει δικαστικώς την αφαίρεση της οποιασδήποτε ζημιάς υπέστη, αλλά ακόμα και διαγραφή ολόκληρου του χρέους, αν στη συγκεκριμένη περίπτωση κριθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει να ακυρωθεί.

Τονίζει ακόμη πως το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, αφού αφενός μεν υπάρχει ο κίνδυνος διαγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων των δανειοληπτών και αφετέρου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί ο νόμος περί αναστολής της παραγραφής.

Σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών περί προτεινόμενων διαγραφών 10% - 40%, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι υπάρχει ασάφεια και αοριστία αφού δεν καθορίζεται επί ποιου κεφαλαίου θα γίνουν οι διαγραφές αυτές, επί του αρχικού δανείου ή επί του υπολοίπου.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν καθορίζεται με σαφήνεια και διαφάνεια το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται το υπόλοιπο του δανείου, ενώ δεν καθορίζεται το περιθώριο κέρδους.

Γενικά, αναφέρεται, ενόσω δεν αποκρυσταλλώνεται η επιτοκιακή και συναλλαγματική ζημιά που υπέστη ο συγκεκριμένος δανειολήπτης, δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν αυτό που προτείνουν οι συγκεκριμένες τράπεζες δια στόματος της Κεντρικής είναι ωφέλιμο για τους δανειολήπτες ή όχι.

Καλεί τέλος τους δανειολήπτες να ελέγχουν με προσοχή τα όσα τους προτείνονται και να μην υποκύψουν σε «πιέσεις και εκβιασμούς, γιατί όλα τα δεδομένα είναι υπέρ τους με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων χωρών της ΕΕ, το Δικαστηρίου της ΕΕ, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στην Κύπρο».

Πηγή: KΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα