Επιδρομή δυνάμεων ασφαλείας για διάσωση ομήρων από Πακιστανούς Ταλιμπάν

Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν σήμερα επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων που κρατούν Πακιστανοί Ταλιμπάν σε υψηλά φρουρούμενο κέντρο ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία στην Μπανού, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Έξι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας και μερικοί κρατούμενοι βρίσκονταν μέσα στο ανακριτικό κέντρο, διευκρίνισαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι δεν είχαν λάβει άδεια να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης. Οι μαχητές πήραν τον έλεγχο του

κέντρου την Κυριακή.

"Όλες οι επιλογές απέτυχαν και οι τρομοκράτες αρνούνται να απελευθερώσουν αθώους ανθρώπους, επομένως αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε βία", δήλωσε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, προσθέτοντας ότι δεν εξαπολύθηκε νωρίτερα επιχείρηση για λόγους ασφαλείας των ομήρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί η ελάχιστη δυνατή βία για να διασφαλιστεί η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων.

Οι πακιστανικές αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι είχαν ξεκινήσει συνομιλίες σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με τους μαχητές.

Την Κυριακή, περίπου 20 μέλη της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), που είχαν συλληφθεί ως ύποπτα για τρομοκρατία, πήραν τα όπλα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που τους ανέκριναν στο κέντρο των δυνάμεων ασφαλείας στην Μπανού, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνκουα.

Η TTP ανέλαβε την ευθύνη για την σύλληψη ομήρων στην Μπανού, που βρίσκεται στην μεθόριο με το Αφγανιστάν, όπου η οργάνωση έχει την πιο σταθερή βάση της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχιακής κυβέρνησης Μουχάμαντ Άλι Σάιφ, τον οποίο επικαλέστηκε το AFP, η οργάνωση απαιτεί ασφαλή διέλευση στο Αφγανιστάν των μαχητών της σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση, όπως ανέφερε ο ίδιος, τουλάχιστον 8 αστυνομικών και πρακτόρων των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν όμηροι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει το συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το ανακριτικό κέντρο στην Μπανού, όπου έχουν οχυρωθεί οι μαχητές της TTP.

Κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι σήμερα άκουσαν εκρήξεις κοντά στο κέντρο. Ο στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

- Κλειστά τα σχολεία -

Οι αρχές της Μπανού έδωσαν εντολή να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής, φοβούμενες περαιτέρω συλλήψεις ομήρων.

Τα γραφεία και οι δρόμοι ήταν κλειστοί και σημεία ελέγχου είχαν στηθεί γύρω από την ζώνη.

"Φοβόμαστε ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να εισβάλουν σε οποιοδήποτε σχολείο του προαστίου και να συλλάβουν ομήρους μαθητές. Δεν το διακινδυνεύουμε καθόλου και γι'αυτό αποφασίσαμε να κλείσουμε τα σχολεία σήμερα", δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πακιστανικές αρχές ζήτησαν από τις αφγανικές αρχές να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των ομήρων.

Η ΤΤΡ, που δεν συνδέεται με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αλλά συμμερίζεται την ιδεολογία τους, έβαλε τέλος στις 28 Νοεμβρίου στην εύθραυστη εκεχειρία που είχε συνάψει με την Ισλαμαμπάντ και απείλησε ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις σε όλο το Πακιστάν.

Σε απόσταση 200 χιλιομέτρων νότια της Μπανού, στην πόλη Ουάνα, τουλάχιστον 50 Πακιστανοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν επίσης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε αστυνομικό τμήμα.

Οι μαχητές περικύκλωσαν τους αστυνομικούς και τους πήραν τα όπλα προτού επέμβουν δυνάμεις συνοριοφρουρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Η TTP ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την είδηση για την επίθεση αυτή.

Από το 2007 –τη χρονιά που ιδρύθηκε– μέχρι το 2014, η TTP διέπραξε αμέτρητες αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν.

Στη συνέχεια αποδυναμώθηκε, αλλά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ενισχύθηκε και πάλι, χάρη και στην επιστροφή των Αφγανών Ταλιμπάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Καταδίκη 97χρονης Γερμανίδας για δολοφονίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιδρομή, Πακιστανούς Ταλιμπάν,epidromi, pakistanous taliban