Επίδειξη ισχύος σε Αν.Μεσόγειο - Clemanceau Vs Γαλάζια Πατρίδα (ΧΑΡΤΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ως  προβολή ισχύος με πολλαπλά μηνύματα ερμηνεύονται οι δυο παράλληλες στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Τουρκίας στην Μεσόγειο . Η γαλλική άσκηση «Clemenceau 21» θα εκτείνεται πέραν της Μεσογείου και στην περιοχή του Κόλπου και το Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού. Παράλληλα  , με αφορμή τη διεξαγωγή της μεγάλης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Παρτρίδα» (Mavi Vatan) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο το Ελληνικό 

Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει τις δυνάμεις  που περιπολούν στο Αιγαίο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζο

Στο πλαίσιο της μεγάλης γαλλικής άσκησης  «Clemenceau 21», η ομάδα μεταφορέων (CSG) θα αναπτυχθεί για αρκετούς μήνες στη Μεσόγειο Θάλασσα, στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό και στον Περσικό / Αραβικό Κόλπο. Ο κύριος στόχος των αποστολών θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διατήρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Η αποστολή "Clemenceau 21" είναι συνέχεια μιας  παρόμοιας άσκησης που πραγματοποιήθηκε το 2019. Σύμφωνα με το Γαλλικό Ναυτικό, οι μεγάλες ασκήσεις συνεργασίας που πραγματοποιήθηκαν το 2019 θα διεξαχθούν εκ νέου.  Το CSG θα ακολουθήσει παρόμοιο μονοπάτι (Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα, Ινδία, Ινδικός Ωκεανός) και θα επιδιώξει τους ίδιους στόχους ασφάλειας και υπεράσπισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας  σε αυτούς τους στρατηγικούς τομείς και την ίδια δυναμική συνεργασία με τους συμμάχους στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού  (Ιαπωνικά, Αυστραλία και Ινδία).

Μια γαλλική αμφίβια ομάδα ("Jeanne d'Arc 21") αναχώρησε επίσης την περασμένη εβδομάδα και οι δύο ομάδες (ARG και CSG) θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία στην αρχική φάση της αντίστοιχης ανάπτυξης τους.

Το CSG πρόκειται να επιστρέψει στο λιμάνι της Τουλόν τον Ιούνιο.

Συνδυάζοντας μέσα επιτήρησης, προστασίας και παρέμβασης, η Γαλλία προσπαθεί να διατηρήσει την αυτόνομη ικανότητά της για εκτίμηση κατάστασης και να μειώσει τους παράγοντες αποσταθεροποίησης και κινδύνου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας  και στη διατήρηση της γεωπολιτικής σταθερότητας.

Ανατολική Μεσόγειος

Η Μεσόγειος καταλαμβάνει μια στρατηγική τοποθεσία καθώς το 25% των παγκόσμιων θαλάσσιων ρευμάτων ταξιδεύει μέσω αυτής. Η παρουσία των γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων σε αυτήν περιοχή στέλνει το μήνυμα ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να δράσει ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής εξουσίας. Από το 2011, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό εξασφάλισε μόνιμη παρουσία στο Γαλλικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο και έτσι συμμετέχει στην παρακολούθηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ εντάχθηκε στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής.

Η ανωτέρω Ναυτική Δύναμη συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης CLEMENCEAU 21, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν τη διαλειτουργικότητα και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών μονάδων που συμμετέχουν στην TF-473.

Στη γαλλική επιχείρηση CLEMENCEAU 21 συμμετέχουν πέραν των γαλλικών και ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ιταλίας και θα πραγματοποιήσουν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και στρατηγικών εταίρων, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Επικοινωνιακός πόλεμος Τουρκίας

Τουρκικός χάρτης της Γαλάζιας πατρίδας με την Κύπρο να εμφανίζεται ως 2 κράτη

Από την άλλη στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021» πρόκειται να συμμετάσχει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην εν λόγω άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.

Turkey begins 10-day navy exercises in Mediterranean and Aegean seas involving 87 warships pic.twitter.com/mkVnY8z1Jr

TRT World Now (@TRTWorldNow) February 25, 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα