Επί τάπητος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα τεθούν επί τάπητος σήμερα σε μια συζήτηση που θα διαρκέσει τρεις ώρες μεταξύ των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο και των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ θα κάνουν εισαγωγικές τοποθετήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη του ΕΚ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η οι προσφυγικές ροές, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η μεταναστευτική πολιτική στη Μεσόγειο.

Επίσης, σήμερα το ΕΚ θα εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα τοποθετείται επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για την τελική ψήφισή του.

Αναμένεται ότι οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν περισσότερα κονδύλια για την παροχή βοήθειας στους νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και για την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες με σκοπό την άμβλυνση της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι ευρωβουλευτές σχεδιάζουν να σταματήσουν όλες τις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο στο σχέδιο προϋπολογισμού. Ζητούν την προσθήκη 1,5 δισ. ευρώ στις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για την πρωτοβουλία για την απασχόληση νέων (Youth EmploymentInitiative), προκειμένου να παρασχεθεί στους νέους η απαραίτητη βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας.

Προτείνουν επίσης την προσθήκη συνολικά 1,24 δισ. ευρώ στο μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), ο οποίος χρηματοδοτεί έργα υποδομής, καθώς και στο πρόγραμμα Horizon 2020 το οποίο στηρίζει ερευνητικά έργα.

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν επίσης περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των

βαθύτερων αιτιών της μεταναστευτικής κρίσης, τη στήριξη των αγροτών και την ενίσχυση

των δαπανών για τον πολιτισμό.

Αναμένουν ότι κάποια από τα πρόσθετα κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν μέσω των νέων πιστώσεων που θα δημιουργηθούν κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (επταετής μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ)

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη των συνομιλιών συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο, διάρκειας τριών εβδομάδων, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο οργάνων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το συμφωνηθέν σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και να υπογραφεί από τον Πρόεδρό του τον Δεκέμβριο.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι οι απειλές, οι παραβιάσεις και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου άφησε πίσω του 241 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ 90 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, περισσότεροι από 2.500 έχασαν τη δουλειά τους και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος εκατοντάδων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Σχετικό ψήφισμα θα υιοθετηθεί την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ο Can Dündar, πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet είναι ένας από τους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για “αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών”, επέζησε της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του και σήμερα ζει εξόριστος

Στο ΕΚ θα βρίσκεται και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φρεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ/Μοσούλη και στο Αφγανιστάν και για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Επίσης, σήμερα θα γίνει παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου - 2015 παρουσία του Klaus-Heiner Lehne, Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί του θέματος των υποχρεωτικών ορίων στη χρήση βιομηχανικά παραχθέντων, μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων (τρανς-λιπαρά οξέα) τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα