Επί τάπητος προληπτικά μέτρα για το τουρκικό γεωτρύπανο

Τη μέγιστη δυνατή ενότητα ενόψει κρίσιμων στιγμών, με τους Αρχηγούς των κομμάτων, αναζητεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πέραν των όσων ειπώθηκαν στο δείπνο με τον Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης δίδει ιδιαίτερη σημασία στα ενεργειακά και κυρίως την απειλή που επικρέμαται για αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου.

Είναι σαφές από το ρεπορτάζ που κάναμε ότι ενόψει της πλήρους στασιμότητας που όλοι αναμένουν στο Κυπριακό, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου,

το Προεδρικό ανησυχεί ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εν μέσω έντονης προεκλογικής εκστρατείας, να κάνει ο Ερντογάν την κίνηση – ματ και να στείλει σε κυπριακά νερά το γεωτρύπανο που εσχάτως απέκτησε η κατοχική δύναμη.

Κίνηση που αν γίνει θα αποτελεί την κορυφαία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ως εκ τούτου ήδη στο Προεδρικό, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, επεξεργάζονται τα μέτρα αντίδρασης, αναλώνοντας όμως το πλείστο μέρος της φαιάς ουσίας της πολιτικής τους στη δημιουργία τέτοιου υπόβαθρου που να αποτελεί αντικίνητρο για την Τουρκία.

Με βάση τις συζητήσεις που είχε τα τελευταία 24ωρα με πολιτικούς Αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χαράξει ήδη την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν όλοι οι στενοί του συνεργάτες, προεξάρχοντος του Υπουργού Εξωτερικών.

Αν και γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες επί του παρόντος θα πούμε μόνο ότι ρόλο κλειδί σε αυτό που θέλει να κάνει η Λευκωσία έχει ισχυρός ηγέτης της Ε.Ε, από τον οποίο αναμένουμε να βγει «μπροστά».

Και το «μπροστά» ερμηνεύεται ως εξής: Μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα να πεισθούν οι Βρυξέλλες ώστε να αποφασίσουν προληπτικά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Κάτι που αν επιτευχθεί, θεωρείται ως επαρκές αντικίνητρο γιατί η Τουρκία λένε, αντιμετωπίζει τέτοια οικονομικά προβλήματα που δεν θα ρισκάρει μια τέτοια εξέλιξη.

Πέραν των απειλών της Τουρκίας και των φημών που διασπείρονται το τελευταίο διάστημα είναι πως το ζήτημα αυτό παρακολουθείται και από την Υπηρεσία Πληροφοριών καθότι αν και εφόσον συμβεί κάτι, ο χρόνος ενημέρωσης και άρα αντίδρασης είναι μείζονος σημασίας.

Από εκεί και πέρα σε σημερινή του τοποθέτηση ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς και νυν ψευδουπουργός ενέργειας Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «από δω και πέρα όταν η ε/κ πλευρά κάνει βήματα στο θέμα του φυσικού αερίου, παρόμοια βήματα θα κάνει η τ/κ πλευρά, σε συνεργασία με την Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα