Επέστρεψε στα θετικά πρόσημα η Ελληνική

Με επιστροφή σε θετικά πρόσημα και ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια συμπληρώνει την τρίτη τριμηνία του 2015 η Ελληνική Τράπεζα.

Παρά τις ευμετάβλητες οικονομικές συνθήκες, η Τράπεζα επέστρεψε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε θετικούς ρυθμούς, καταγράφοντας κέρδη €6,2 εκ. έναντι ζημιάς €11,8 εκ. το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τις οποίες ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο,

τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο του 2015 στα €35 εκ, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυξημένα κατά 4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο ήταν –επίσης- και τα συνολικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν στα €57 εκ.

Το σύνολο των εξόδων κατά την τρίτη τριμηνία ανήλθε στα €37,3 εκ. καταγράφοντας αύξηση 5%, η οποία αποδίδεται στο κόστος ειδικού φόρου επί των καταθέσεων. Οι ζημιές απομείωσης και οι προβλέψεις κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν στα €12,1 εκ. σε σύγκριση με €33,9 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στη «φαρέτρα» και η ρευστότητα

Τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου ανήλθαν στις 30 Σεπτεμβρίου στα €7,5 δις, ενώ αύξηση 1% κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο οι καταθέσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν τελικά στα €6,3 δις.

Άνετη παρέμεινε η ρευστότητα του Ομίλου με το σύνολο των μετρητών και των καταθέσεων του να ανέρχεται στα €3 δις. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει αύξηση της απόδοσης της πλεονάζουσας ρευστότητας της, η Τράπεζα προχώρησε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε συνετές αγορές ομολόγων.

Οι μεικτές χορηγήσεις ανήλθαν σε €4,4 δις, ενώ ο Δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 50%.

Σημάδια σταθεροποίησης των ΜΕΔ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε €2,68 δις το τρίτο τρίμηνο, με το Δείκτη να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στο 61%. Ο Δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο 46%. Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων είχαν διαμορφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου σε €1,24 δις.

Στο συν οι κεφαλαιακοί δείκτες

Όπως προκύπτει από τους οικονομικούς λογαριασμούς για το τρίτο τρίμηνο του 2015, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου, μετά τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, διαμορφώνεται στο 18,2%, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 στο 16,7% και ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) σε 13,8%.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο μεταξύ, η Διαδικασία Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΔΕΕΑ) που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς και ο επιτόπιος εποπτικός έλεγχος. Οι διεργασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου, ωστόσο, βρίσκεται σε επίπεδα που απαλλάσσουν την Τράπεζα από την αγωνία να πληροί τον ελάχιστο Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1). Ο Όμιλος είναι ικανός να καλύψει τυχόν επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα €70 εκ. και να πληροί τις προκαταρκτικές απαιτήσεις της ΕΚΤ για αυξημένο Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1).

Τρεις συν μια κυρίαρχες προτεραιότητες

Η διαχείριση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την Ελληνική Τράπεζα και το σύνολο της οικονομίας. Η διοίκηση προχωρεί με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εξετάζοντας και εγκρίνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε ως τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της Τράπεζας, την κερδοφορία και την ανάπτυξη της Τράπεζας και παράλληλα τη διατήρηση υγιών δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Δήλωση ΑΕΔ

Σε δήλωση του για τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Bert Pijls, επισήμανε ότι η Τράπεζα διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, υποστηρίζοντας τις κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με μια ολοκληρωμένη σειρά ποιοτικών τραπεζικών υπηρεσιών. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και ενθάρρυνε τους δανειζόμενους με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να συνεργαστούν με την Τράπεζα κατά τρόπο διαφανή, με σκοπό να προχωρήσουν σε λογικές και δίκαιες αναδιαρθρώσεις.

Ο κ. Pijls δήλωσε ότι η Τράπεζα κάνει πρόοδο στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σταθεροποίηση του Δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το οποίο επέτρεψε στην Τράπεζα να έχει ένα κερδοφόρο τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα