Επέκταση περιοχής έρευνας & διάσωσης από Τουρκία - Σημασία για Κύπρο (ΧΑΡΤΗΣ)

Σε μια νέα σημαντική κίνηση που αποσκοπεί στην δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα. Η εξέλιξη που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη αφορά το νέο σχέδιο της Τουρκίας για τις περιοχές που η ίδια θεωρεί ότι εμπίπτουν στην δική της δικαιοδοσία για εκτέλεση δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης.

Το νέο τουρκικό σχέδιο ανακοίνωσε με επισύναψη και σχετικού χάρτη σε ανάρτησή του στο twitter, o Tούρκος Υπουργός Μεταφορών

και Υποδομών Adil Karaismailoglu

«Χαιρετίσματα στους Fatih, Yavuz και Kanuni.

 Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγχαρητήρια για το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα μας».
 

Fatih’e, Yavuz’a, Kanuni’ye selam olsun.✋#MaviVatanımızda arama ve kurtarma sorumluluk sahamızı, Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteren milli gemilerimizin arama sahalarını kapsayacak şekilde genişlettik.

Yeni Ulusal Arama ve Kurtarma Planımız ülkemize hayırlı olsun. pic.twitter.com/EkDqxZaY1c

— Adil Karaismailoğlu (@akaraismailoglu) October 17, 2020

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Υποναύαρχος ε.α Κωνσταντίνος Φυτιρής (12:56) , πρώην Διοικητής του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως ο συγκεκριμένος χάρτης κυκλοφόρησε από την Τουρκία στους αρμόδιους οργανισμούς από το 1988. «Η Τουρκία ακολουθούσε πάντοτε την τακτική: ‘’Αναλαμβάνω περιοχές υποχρεώσεων και επιτήρησης προκειμένου στην συνέχεια να τις διεκδικήσω για δικαιώματα’’. Αυτή την τακτική την ακολουθεί από το 1974 και μετά με τις διάφορες ΝΟΤΑM που εξέδωσε στο Αιγαίο αλλά και στην περιοχή της Κύπρου. Τότε τους κατέθετε μόνο στους διεθνείς οργανισμούς, σήμερα όμως προσπαθεί να τα συμμαζέψει και να τα προβάλει ο Ερντογάν με την κουστωδία του ως τη ‘’Νέα Τουρκία’’. Ουσιαστικά με αυτό τον χάρτη χωρίζει την περιοχή από το Αιγαίο στην Κύπρο. Δηλαδή από την μέση του Αιγαίου φτάνει στον Ακάμα και από την κατεχόμενη Κύπρο από Αμμόχωστο προς Συρία». Λέει πως αυτή είναι περιοχή έρευνα και διάσωσης. Τώρα προέβη και σε κάτι άλλο. Η περιοχή έρευνας και διάσωσης είναι διαφορετική από την περιοχή Navtex».

O κ. Φυτιρής τόνισε πως ο χάρτης που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο χάρτης αρμοδιότητας Navtex που τον προώθησε μέχρι και τα οικόπεδα 4,5, 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου παρανόμως θεωρεί ότι επεκτείνεται η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της.

Επιπλέον επεσήμανε πως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός δεν τον ενδιαφέρουν οι πολιτικές διαμάχες αλλά θα ήθελε περισσότερους από έναν να σπεύδουν για διάσωση αν παραστεί ανάγκη. «Άρα ο πρώτος που θα σπεύσει για έρευνα και διάσωση, θα αναλάβει και το περιστατικό και αυτό προβλέπουν και οι διεθνείς κανονισμοί.»

«Νομικά τετελεσμένα δεν παράγονται με αυτή την κίνηση της Τουρκίας καθώς η περιοχή έρευνα και διάσωσης είναι να διασώζονται ναυτιλόμενοι στην περιοχή.», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας στην «Sigmalive» o Δρ Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης, επεσήμανε πως η κίνηση αυτή της Τουρκία δεν παράγει έννομες συνέπειες. «Απλά σήμερα η Τουρκία επιδιώκει να  επεκτείνει την διεκδικούμενη από την δεκαετία του 80’ περιοχή έρευνας κα διάσωσης», σημείωσε προσθέτοντας «Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η περιοχή έρευνας και διάσωσης και FIR δεν είναι ζώνες κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, απλώς είναι ζώνες ευθύνης», είπε  

Ο κ. Φυτιρής είπε πως σε περιστατικά έρευνα και διάσωσης που έγιναν ακόμη και νότια της Κύπρου που είχαμε πτώση ενός μικρού αεροσκάφους, η Τουρκία έσπευσε να προλάβει να πάει στο περιστατικό πρώτη γιατί αν έφτανε εκεί με τα πολεμικά πλοία θα αναλάμβανε την επιχείρηση και εμάς δεν θα μας αναγνώριζε.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη ετοιμότητα και μεγαλύτερη προσοχή που υπάρχει και ευτυχώς υπάρχει γιατί σε ελάχιστα λεπτά μπορούν να σπεύσουν εκεί», τόνισε.

Για τις ενέργειες που μπορεί να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αναχαιτίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, ο  κ. Φυτιρής είπε πως έχουμε κάνει διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς λέγοντας πως αυτές οι περιοχές με βάση και τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας αφού αυτές οι περιοχές Ελλάδας-Κύπρου ταυτίζονται  και είναι η προβολή του |FIR στην Θάλασσα. Οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία μας αλλά  ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας αναγνωρίζει και αυτό το αίτημα της Τουρκίας.»

Περιοχές FIR. 

Keywords
Τυχαία Θέματα