Έπεισε τους Αμερικανούς η πρόοδος της Κύπρου για το ξέπλυμα

Η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο επιβεβαίωσε και επισήμως τις επαφές, που είχε σήμερα στο νησί ο Αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα κατά της Οικονομικής Ενίσχυσης της Τρομοκρατίας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως αποκάλυψε χθες βράδυ το Σίγμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ:Η

ατζέντα της επίσκεψης του Υφ.Οικονομικών ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία επιβεβαιώνει ότι «ο σκοπός του ταξιδιού του Υφυπουργού Οικονομικών ήταν να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου για να διασφαλίσει ότι η Κύπρος έχει έναν ισχυρό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ως εκ τούτου, ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα βήματα που έχει κάνει η Κύπρος σε αυτά τα ομολογουμένως ευαίσθητα θέματα.

Εξάλλου, ο Χάρης Γεωργιάδης είχε ενημερώσει την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, προ δύο περίπου βδομάδων σε συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον για την πρόοδο της Κύπρου στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση μελέτησαν και τομείς, στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος μπορούν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση απειλών στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο οποία αναφέρεται ότι:

- Η θετική, μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη απαιτεί έναν ισχυρό και καλά ρυθμισμένο τραπεζικό τομέα.

- Είναι ζωτικής σημασίας οι παράνομοι φορείς να γνωρίζουν ότι η Κύπρος δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνθηκαν, σήμερα, από τις δεσμεύσεις των Κυπρίων αξιωματούχων και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλων οικονομικών απειλών.

Επιπλέον, σημαντικές ανακοινώσεις έκανε και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς εντός του έτους η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχειρήσει να εξέλθει στις αγορές για να αντλήσει 750 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αναχρηματοδότηση χρέους, το οποίο λήγει το 2018.

Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα επιχειρηθεί σύντομα, ενδεχομένως και εντός του πρώτου εξαμήνου.

Εξάλλου, η Κομισιόν να αναφέρεται στην επιβάρυνση του δημοσίου χρέους λόγω της κρατικής κατάθεσης στον Συνεργατισμό, με την άποψη του Υπουργείου να συγκλίνει.

Εκτιμάται ότι το 2018 θα κλείσει με χρέος €21,3 δισ., ή ποσοστό 105,6% του ΑΕΠ από €18,7 δισ. ή 97,5% του ΑΕΠ, που ήταν το 2017.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα ρίξουν το δημόσιο χρέος, το οποίο:

2019: 100%

2020: 94,6%

2021: 88%

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 2018 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, ο οποίος θα επιβραδυνθεί σταδιακά και θα φτάσει στο 3% το 2021.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, ενδογενείς και ο σημαντικότερος σχετίζεται με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα