Επ.Εμπορίου: Εκδίκαση υποθέσεων για καταχρηστικές ρήτρες

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για παραπομπή στη δικαιοσύνη των υποθέσεων που αφορούν καταχρηστικές ρήτρες ντιβέλοπερς εις βάρος αγοραστών, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας ενημέρωσαν σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υποθέσεις που αφορούν καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών εις βάρος δανειοληπτών. Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Βότσης ανέφερε

ότι καμία τέτοια υπόθεση δεν έχει φτάσει στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι έχουν προωθηθεί εδώ και δυόμιση χρόνια από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή στη Νομική Υπηρεσία.

Το πρόβλημα ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες πελάτες των τραπεζών, συμπλήρωσε ο κ. Βότσης, ενώ είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, διατυπώνοντας την παράκληση να προχωρήσουν άμεσα στα δικαστήρια και οι περιπτώσεις που αφορούν τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, για να υπάρξουν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση τα παράπονα για τους ντιβέλοπερς ήταν παλιότερα, πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα και οι υποθέσεις που αφορούν τις τράπεζες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει στείλει στη Νομική Υπηρεσία 52 υποθέσεις που αφορούν καταχρηστικές ρήτρες.

Η επιτροπή, πρόσθεσε, έχει ασκήσει τεράστια πίεση στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου αυτές οι υποθέσεις να καταχωρηθούν στο δικαστήριο όσο το δυνατό συντομότερο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν εκδοθεί 52 αποφάσεις από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, εκ των οποίων οι 5 αφορούν τραπεζικά ιδρύματα.

«Ενώ η Νομική Υπηρεσία όφειλε να καταθέσει τις υποθέσεις αυτές στο δικαστήριο για έκδοση διαταγμάτων με τα οποία το συμβαλλόμενο μέρος θα αναγκάζονταν να προχωρήσει στην αφαίρεση των καταχρηστικών ρητρών από τις συμβάσεις και στη λήψη διορθωτικών μέτρων, μέχρι σήμερα καμία υπόθεση δεν έχει κατατεθεί στο δικαστήριο» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση της Νομικής Υπηρεσίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες θα ανασταλούν οι συμβάσεις με καταχρηστικές ρήτρες και θα προστατευτούν οι πολίτες.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει τις διαδικασίες για εκδίκαση των υποθέσεων των συμβολαίων με τις καταχρηστικές ρήτρες.

«Δυστυχώς ο πολίτης παραμένει αβοήθητος από την πολιτεία απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζών σε σχέση με σωρεία καταχρηστικών ρητρών στα συμβόλαια τους. Επιτέλους αυτό το ζήτημα πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα