Επανέρχεται το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων σε πρώην και νυν αξιωματούχους

Στο προσκήνιο επανέρχεται το φλέγον ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων σε πρώην και νυν κρατικούς αξιωματούχους. Με φόντο, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την κατάργηση τους, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο νομοσχέδιο για επίλυση του ζητήματος.

Επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων αξιωματούχων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μια περίοδο που οι χαμηλοσυνταξιούχοι -και όχι μόνο- δοκιμάζονται οικονομικά.

Το όλο

θέμα επαναφέρει το ΑΚΕΛ, με τον Βουλευτή του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη να ζητεί -με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών- την κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργησή τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Λουκαϊδης αναφέρει:  «Θεωρούμε ότι η πιο ασφαλής οδός για την οριστική επίλυση του ζητήματος μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ετοιμασία κυβερνητικού νομοσχεδίου, αφού προηγηθεί ενδελεχής νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα αντισυνταγματικά σημεία που επισημαίνει στη σχετική απόφασή του (2014) το Ανώτατο Δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Οκτώβριο του 2014 αποφάσισε ότι ο νόμος για την απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων ήταν αντισυνταγματικός.

Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων Νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2011.

Ο νόμος προνοούσε πρώτον, ότι οι πολλαπλές συντάξεις καταργούνται και, δεύτερον, εάν κάποιος κατείχε αξίωμα στο Δημόσιο, αναστέλλεται η σύνταξή του.
Τον Ιούλιο του 2016 ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής δύο προτάσεις νόμου.

Με την πρώτη, ρυθμιζόταν το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους, ενώ με τη δεύτερη, τερματιζόταν το προνόμιο που απολάμβαναν μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, οι οποίοι, δικαιούνται σύνταξη από τα 60 τους.

Προτάσεις, οι οποίες ωστόσο ξεχάστηκαν στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του. Στην προσπάθεια μας να εξασφαλίσουμε πληροφορίες, μας λέχθηκε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί επί του παρόντος να σχολιάσει οτιδήποτε.

Keywords
Τυχαία Θέματα