Επανενεργοποιείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Επανενεργοποιείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Νέα δυναμική αναμένεται να της δώσει το βράδυ η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης με την Άγκυρα θ’ ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17 για την "Οικονομική και Νομισματική Πολιτική".

Θα πρόκειται για το πρώτο άνοιγμα νέου κεφαλαίου μετά από παρέλευση δύο ετών, κατά τα οποία η πορεία της Τουρκίας είχε παγώσει.

Η

«Οικονομική και Νομισματική Πολιτική» αποτελεί το δέκατο πέμπτο κεφάλαιο, που θ’ ανοίξει στη μακρά διαδρομή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Απομένουν ν’ ανοίξουν άλλα είκοσι κεφάλαια από το σύνολο των τριάντα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που προνοεί η ενταξιακή πορεία κάθε κράτους, που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει πέντε κεφάλαια, τα οποία έχουν να κάνουν με τη στάση της Άγκυρας έναντι της Κύπρου.

Η "Οικονομική και Νομισματική πολιτική", ωστόσο, δεν εμπίπτει στα κεφάλαια, που άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Είχε παγώσει με μονομερή απόφαση της Γαλλίας το 2007.

Πρόσφατα το Παρίσι ήρε το βέτο του δίνοντας την έγκρισή του για άνοιγμα του κεφαλαίου.

Η Τουρκία θα στήσει απόψε «πανηγύρι», θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την επανενεργοποίηση της διαδικασίας, με προφανείς σκοπούς να εκμαιεύσει δεσμεύσεις για τη μετέπειτα πορεία της, που επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο.

Για το σκοπό αυτό έστειλε στις Βρυξέλλες τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της. Τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ και τον

Υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Τσιμτσέκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι τρεις κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. με σαφή στόχο να στείλουν το μήνυμα ότι το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 αποτελεί μόνο την αρχή μιας ανανεωμένης, και συμφωνημένης με την Κομισιόν, πορείας, που θα περιλαμβάνει σύντομα και το άνοιγμα των κεφαλαίων, που ενδιαφέρουν άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άγκυρα και Βρυξέλλες θεωρούν, μάλιστα, ως «τετελεσμένο γεγονός» την προώθηση των πέντε κεφαλαίων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεδομένου πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο στο άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων.

Στο εσωτερικό μέτωπο οι εξελίξεις εντείνουν τις αντιδράσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να μην απωλέσει το κύριο διαπραγματευτικό χαρτί της Λευκωσίας, που αφορά στο βέτο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Χθες ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές ότι τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν θ’ ανοίξουν, αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα