Επαναστατική εξέλιξη στην θεραπεία της θαλασσαιμίας

Αισιόδοξο το μέλλον για τους θαλασσαιμικούς συνανθρώπους μας.

Μετά από 40 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας, η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει στην πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την β-θαλασσαιμία.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Ανδρούλλα Ελευθερίου, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υιοθέτησε θετική γνωμάτευση για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τη μεταγγισιοεξαρτώμενη β-θαλασσαιμία, μια σπάνια κληρονομική πάθηση του αίματος που προκαλεί χρόνια, σοβαρή αναιμία».

Η νέα

γονιδιακή θεραπεία που φέρει την ονομασία Ζynteglo, χρησιμοποιεί έναν "αβλαβή" ιό για να εισάγει νέες γενετικές οδηγίες στα ελαττωματικά γονίδια των ασθενών.

Στη συνέχεια, τα τροποποιημένα πια αυτά γονίδια επανεισάγονται στο αίμα των ασθενών και συνεισφέρουν στην παραγωγή υγιούς αιμοσφαιρίνης.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, δήλωσε ότι: «Υπάρχει μια τεράστια εξέλιξη στην διαθέσιμες θεραπείες που είναι υπό μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μέλλον προβλέπεται καλύτερο από πλευράς φαρμακευτικής αγωγής και γενετικών θεραπειών.

Θα ήταν σωστό το κράτος να προετοιμαστεί, να προβεί στους απαραίτητους σχεδιασμούς ώστε αυτές οι θεραπείες να είναι προσβάσιμες από θαλασσαιμικούς στην Κύπρο».

Οι θαλασσαιμικοί στην Κύπρο αριθμούν 650 και το σχετικό φάρμακο θα μπορούσε να χορηγηθεί και στην Κύπρο υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε περίπου δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα