Επαναπροσδιορισμό σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας εξετάζουν οι Βρυξέλλες

«Επαναπροσδιορισμό» των σχέσεων με την Τουρκία εξετάζουν οι Βρυξέλλες, μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την επικράτηση του «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, που διευρύνει τις εξουσίες του Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Απαραίτητη χαρακτήρισε την «αναλυτική και ενδελεχή αξιολόγηση των σχέσεων» μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, και ενδεχομένως

τον «επαναπροσδιορισμό» τους, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.

Η παρούσα κατάσταση, δήλωσε, είναι μη βιώσιμη και για τις δύο πλευρές και είναι, πλέον, υπέδειξε, η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια συζήτηση επί της ουσίας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα, μετά και το τουρκικό δημοψήφισμα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών της Ε.Ε. την Παρασκευή στη Μάλτα.

Όλες οι επιλογές είναι πιθανές, ανάμεσα σ’ αυτές και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια, που τίθενται σ’ όλες τις υποψήφιες προ ένταξη χώρες, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Χαν, τονίζοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο οι 28 να επιλέξουν «μια νέα μορφή συνεργασίας» αναφερόμενος στη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, μια εναλλακτική πρόταση, που παρουσίασε η Κομισιόν στο τέλος του 2016, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία και την επίτευξη μιας συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα