Επαφές του Ελληνα Υπουργού 'Αμυνας στην Ουάσιγκτον

Με την Αμερικανίδα Υφυπουργό `Αμυνας Κριστίν Γουόρμουθ, με την οποία συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το ΝΑΤΟ, την αμυντική συνεργασία, αλλά και ζητήματα της ευρύτερης περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συναντήθηκε ο Ελληνας Yπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις του προς την ελληνική τηλεόραση, ο κ. Καμμένος

χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική. Ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για μία περίπου ώρα και συμφώνησαν ο διάλογος να συνεχιστεί.

«Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θέματα ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα, το σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια νατοϊκή αεροπορική βάση. Μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, του Υπουργείου Άμυνας, μετά από πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο», ανέφερε.

Σε σχέση με τα Βαλκάνια, ο κ. Καμμένος είπε ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε σχέση με την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των φονταμενταλιστικών στοιχείων στην περιοχή των Βαλκανίων και για την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και της επέκτασης αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στο ζήτημα της ακύρωσης της συνάντησης με τον ομόλογό του, Αστον Κάρτερ, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο Υπουργός Αμυνας βρίσκεται στο Λευκό Οίκο γιατί χτίζουν την πολιτική στη Μέση Ανατολή και όπως του είπε η κ. Γουόρμουθ, ζήτησε να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο Ελληνας Υπουργός `Αμυνας ανέφερε ότι εξήγησε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις που θα εξεταστούν από την αμερικανική πλευρά. Μου επιβεβαίωσε τη βοήθεια της αμερικανικής πλευράς, όπως έχει διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Υπουργό Οικονομικών για τη στήριξη της Ελλάδας και συζητήσαμε και τη δυνατότητα συνεργασίας στις αμυντικές μας βιομηχανίες», είπε.

Ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει τις επαφές του στη Βουλή και τη Γερουσία, θα έχει επαφές με δεξαμενές σκέψεις και την Πέμπτη θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία θα συζητήσουν όλη την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Ρωσία, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι εξήγησε τους λόγους της ύπαρξης στενών δεσμών λόγω κοινής θρησκείας, αλλά και της οικονομίας.

«Η Ελλάδα από τα μέτρα έχει πληγεί κάθε χρόνο περίπου στα 4 δις ευρώ. Έχει να κάνει με το ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Της εξήγησα ότι από τη μεριά της ΕΕ δεν έχουν αποζημιωθεί οι Έλληνες αγρότες γι’ αυτά τα θέματα. Σε θέματα δε της άμυνας, είναι απόλυτα σαφές, ότι εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα μέσα τα οποία, εξάλλου, και έχουν μπει μέσα στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Οι S-300 φυλάνε τη Σούδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος του ζήτησε την συνέχιση των μέτρων, ιδίως για τα θέματα της Κριμαίας. Ο κ. Καμμένος είπε πως της εξήγησε ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι ευαίσθητο για την Ελλάδα, διότι 300 χιλιάδες Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη και γύρω από αυτήν και αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς δίπλα από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Αντιλήφθηκε την ιδιαιτερότητα αυτή που έχει η Ελλάδα. Επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας πλέον ως σταθερού παράγοντα της περιοχής», ανέφερε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα