Επαφές Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας για προβλήματα ηλικιωμένων

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, αλλά και για τις θετικές προοπτικές της γήρανσης, ενημέρωσε το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο και  τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Παρατηρητήρο, ο Πρόεδρος του, Δήμος Αντωνίου παρέδωσε την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την «Κακοποίηση των ηλικιωμένων στην Κύπρο» και αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που προκύπτουν από τον εμφανή

ηλικιακό ρατσισμό, καθώς και στις περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης και οικονομικής εκμετάλλευσης που καταγγέλλονται στο Παρατηρητήριο.

Επίσης, ο κ. Αντωνίου ενημέρωσε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την "ασημένια οικονομία" που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Κύπρου, αλλά και για το πρόγραμμα “Mentoring Across Borders (ΜΑΒ)”.

Το ΜΑΒ θα οργανώσει και θα εκπαιδεύσει καταξιωμένους επαγγελματίες ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, ως μέντορες σε εθελοντική βάση. Οι εθελοντές θα βοηθήσουν τους νέους ηλικίας 18-30 ετών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν), να αναπτύξουν τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, ώστε να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες εργοδότησης και ένταξης τους στην κοινωνία. Στο έργο συμμετέχουν 9 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος άκουσε με προσοχή αλλά και προβληματισμό την ενημέρωση για τα προβλήματα των ηλικιωμένων και συμφώνησε ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα τόσο κατά της κακοποίησης όσο και για την αναχαίτιση του ηλικιακού ρατσισμού και τόνισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντωνίου για την σε βάθος ενημέρωση για τα προβλήματα των ηλικιωμένων συνταξιούχων, ανέπτυξε την πρόταση του για την εξαίρεση της βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση του 12% για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 40 έτη εισφορών, τονίζοντας ότι η πρόταση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητά του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών. Από πλευράς του ο κ. Αντωνίου ευχαρίστησε τον κ. Παναγιώτου για την ενημέρωση όσον αφορά την αναλογιστική μείωση του 12% και επιφυλάχθηκε να καταθέσει τις απόψεις του Παρατηρητηρίου στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα