Επαφές Έιντε με ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Βρετανό ΥΠΕΞ

Σειρά επαφών έχει προγραμματίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά την εδώ επίσκεψή του και πριν την αναχώρησή του που, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται για την προσεχή Πέμπτη.

Στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Έιντε, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο ΚΥΠΕ, επέστρεψε στο νησί «για να ακούσει

τι έχουν να του πουν» οι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

«Ο κ. Έιντε θέλει να ακούσει τις απόψεις και εκτιμήσεις των δύο ηγετών, δεν κομίζει οποιεσδήποτε ιδέες, ούτε προβάλλει δικές του ιδέες» σημείωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι αρκείται στη διπλωματία του πήγαινε – έλα (shuttle diplomacy) με στόχο να υποβοηθήσει την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να εξεταστούν τρόποι επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τα ΗΕ δεν θα υποχρεώσουν οποιαδήποτε πλευρά να αποδεχτεί την όποια πρόταση για μια διάσκεψη, ανέφεραν.

Επί του παρόντος δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Ωστόσο ο κ. Έιντε θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Ενδέχεται να έχει άλλες συναντήσεις και με άλλους παράγοντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Την Τετάρτη ο κ. Έιντε θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, και ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακινζτί. Ακολούθως ο κ. Έιντε θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Έιντε επικοινώνησε επίσης και με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ωστόσο δεν έχει διευθετηθεί μέχρι στιγμής συνάντηση των δύο.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας προτίθεται να εκδώσει την έκθεσή του για την Κύπρο στα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένεται ότι ο κ. Έιντε θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό.

Εάν, ωστόσο, υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε ενδέχεται η ενημέρωση να γίνει τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα