Επ. Προσφύγων: Συζήτησε διατήρηση ομαδικών κτηνοτροφικών κλήρων

Τη διατήρηση των ομαδικών κτηνοτροφικών κλήρων σε Κλαυδιά και Κόσιη συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων την Τρίτη.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα είχαν επαναφέρει το θέμα του βοσκότοπου στα Κλαυδιά για την ομαδική καλλιέργεια που υπάρχει εκεί. Όπως είπε, ξεκαθάρισε πλέον το θέμα ότι ο βοσκότοπος θα παραμείνει ως βοσκότοπος.

«Ήταν μια προοδευτική μεθοδολογία, την οποία εφαρμόζαμε μετά το 1974 και υπάρχουν διάφορες ομαδικές καλλιέργειες ή βοσκότοποι, τους οποίους

εν πολλοίς βοήθησε τότε και οι Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες και δημιουργηθήκαν. Κάποιοι διατηρηθήκαν και είναι από τους λίγους που έχουμε τώρα στη Λάρνακα. Είναι η ομαδική καλλιέργεια στα Κλαυδιά, η οποία θα παραμείνει. Είναι συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς, ότι θα εγγραφεί ως Συνεταιρισμός και θα παραμείνει στους εκτοπισθέντες. Είναι ένα προοδευτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έγινε συζήτηση και για το θέμα της ομαδικής καλλιέργειας της Κόσιης, όπου εκεί μια μεγάλη έκταση καλλιεργείτο από ιδιώτες, αλλά τα χρήματα διαμοιράζονταν σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, που αυτός ο κατάλογος είχε καταρτιστεί με ανθρωπιστικά κριτήρια και γεωργικά.

«Στον κατάλογο αυτό είναι γυναίκες αγνοουμένων, παιδιά αγνοουμένων ή μεγάλοι γεωργοί που τότε που ήρθαν μετά την προσφυγιά ήταν μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούσαν να μπουν στις καλλιέργειες , τους έβαλαν σε αυτή την ομαδική καλλιέργεια και παίρνουν ένα μικρό ποσό, αλλά για τον κάθε πρόσφυγα είναι περίπου €200 ή €250 ή €150 ετησίως. Φέτος είχαν κάποιοι την φαεινή ιδέα να τα κατακρατήσουν τα χρήματα και να μην τα διανέμουν», είπε.

«Το έχουμε ξαναγράψει, ακόμα να πάρουν απόφαση και σκέφτηκαν οι κύριοι που πήραν αυτή τη θέση, το Υπουργείο Εσωτερικών κατά βάση, να ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Η γνωμάτευση ακόμα να έρθει», συμπλήρωσε.  

Όπως είπε, «λέω ότι αυτή η μεθοδολογία που σκέφτηκαν είναι λάθος, δεν χρειάζεται γνωμάτευση».

«Ήταν δικαιούχοι. Ήταν καλό σύστημα που υπήρχε και υποχρέωση έχουν να διανέμουν τα χρήματα στους δικαιούχους της ομαδικής καλλιέργειας Αραδίππου- Κόσιης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσφύγων, Συζήτησε,prosfygon, syzitise