Επ. Παιδείας: Συζήτηση για Φορέα Διασφάλισης ποιότητας στην τριτοβάθμια

Τον «O περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης

είπε ότι είχαν σήμερα στην Επιτροπή συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα εποχή του Φορέα Διασφάλισης της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Θα έλεγα ότι είναι μία πολύ ιστορική μέρα γιατί το νέο νομοσχέδιο, ουσιαστικά θέτει σε αυτονόμηση τον φορέα διασφάλισης της ποιότητας. Με άλλα λόγια νέοι χωριστοί προϋπολογισμοί, διαφορετικά συμβούλια. Ο  φορέας αυτόνομα πλέον αποφασίζει χωρίς τον οποιονδήποτε επηρεασμό σε σχέση με την ποιότητα κάθε τριτοβάθμιου ιδρύματος πολύ δε περισσότερο κάθε προγράμματος αλλά και ευρύτερα οι αξιολογήσεις που χρειάζονται. Θα έλεγα και θα επαναλάβω ότι είναι μία ιστορική ημέρα, είναι μια νέα πρόκληση για την τριτοβάθμια μας εκπαίδευση. Είναι μια νέα πρόκληση γιατί οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες όμως η προοπτική διασφάλισης της στρατηγικής της ποιότητας για το κυπριακό απολυτήριο τριτοβάθμιου ιδρύματος, είναι μία ελπιδοφόρα πορεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «δεν θα σηκώνει καμία αμφισβήτηση το οποιοδήποτε κυπριακό δίπλωμα δίνεται ή λαμβάνει κάποιος φοιτητής μας».

«Γι’ αυτό λέμε 'σπούδασε στην Κύπρο' γιατί αξίζει να σπουδάσεις στην Κύπρο γιατί λαμβάνεις κυπριακό απολυτήριο με ποιοτικές, στιβαρές σπουδές τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μας πανεπιστήμια. Άρα λοιπόν αυτή η νέα πρόκληση σίγουρα φέρνει μαζί της πάρα πολλές υποχρεώσεις.  Όλα αυτά θα συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα πολύ εντατικά, πολύ επίμονα με την συμμετοχή όλων προκειμένου να διασφαλίσουμε το καλύτερο στον καθορισμό των επί μέρους πτυχών, όπως π.χ. το ύψος των διδάκτρων αξιολόγησης τα οποία είναι πάρα πολύ ψηλά, οι ποινές που και αυτές φαίνεται να είναι πολύ ψηλές κι άλλα πολλά», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση σήμερα, σημειώνοντας ότι έχει μεταφερθεί το νομοσχέδιο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται από τους εκπροσώπους του Φορέα και του Υπουργείου Παιδείας.

«Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις από τους εμπλεκόμενου φορείς. Υπήρξε η κατάληξη ότι θα γίνει εκ νέου μια διαβούλευση του Φορέα με το Υπουργείο και τους άλλους φορείς και  θα επανέλθει αναθεωρημένο κείμενο ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας. Φαίνεται πως οι όποιες τροπολογίες έχουν κατατεθεί κινούνται στην σωστή κατεύθυνση που θα ενισχύσει το έργο και την αποστολή του Φορέα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης 

Τους προϋπολογισμούς των κρατικών πανεπιστημίων συζήτησε η Επ. Παιδείας

Keywords
Τυχαία Θέματα